Mladi vođa poveo ženu na fudbal, pa na koncert
Foto: REUTERS

Viđena

Mladi vođa poveo ženu na fudbal, pa na koncert

Planeta -
Supruga Kim Džong-una prvi put u poslednja dva meseca viđena u javnosti što je dovelo do spekulacija da je kažnjena zbog nepriličnog ponašanja, ili da je možda u drugom stanju

SEUL - Severnokorejski državni mediji izvestili su danas o pojavljivanju u javnosti žene vođe Kim Džong-una, prvi put u poslednja dva meseca, što je dovelo do spekulacija da je ona kažnjena zbog nepriličnog ponašanja, ili da je možda u drugom stanju.

Ona je juče bila sa Kimom na fudbalskoj utakmici, a zatim na muzičkom koncertu. Njihovo pojavljivanje na koncertu "izazvalo je gromoglasne uzvike publike", javila je zvanična agencija KCNA, a preneo Rojters.

Često pojavljivanje u javnosti sa svojim mužem potpuno je odudaralo od ranije prakse severokorejskih vođa, dede Kim Il-sunga i oca Kim Džong-ila - da na sve zvanične događaje idu sami bez supruga koje se uopšte nisu pojavljivale ni u izveštajima medija.

Aktivnosti i javna izrežirana pojavljivanja u posebno pripremljenim izveštajima medija o Kimu i supruzi daju retke indikacije o dešavanjima u unutrašnjim krugovima vlasti te inače izolovane i tajanstvene države koja je u sporu sa susedima i zemljama Zapada zbog svog nuklearnog programa.

Aktivnosti sa suprugom u ponedeljak i poseta mladog vođe vojnoj školi bila je takođe prvo pojavljivanje Kim Džong-una u poslednje dve nedelje. On je izgledao zdravo i samouvereno na fotografijama koje su objavljene uz izveštaje na četiri strane u današnjem broju lista Rodong Sinmun.

Južnokorejska obaveštajna agencija se pridružila spekulacijama o iznenadnom nestanku Ri iz izveštaja državnih medija od početka septembra, rekavši da su viši državni funkcioneri Severa postavili pitanje oko njenog običnog i veselog predstavljanja u medijima.

U analizama je zaključeno da su mnogi stariji rukovodioci bili zabrinuti zbog kršenja discipline od strane Ri, a uz to pojavile su se i glasine o njenoj trudnoći, objavio je južnokorejski list Čosun Ilbo citirajući izveštaj obaveštajne službe zemlje podnet za zatvorenom brifingu članova parlamenta.

Letos je Severna Koreja razrešila misteriju koja je okruživala maladu ženu viđenu u prisustvu Kima u julu, objavivši da je to vođina supruga. Samo saopštenje je bilo deo trenda da Kim raskida sa starom praksom misterija i tajanovitog stila vladanja koji je primenjivao njegov otac Kim Džong Il.Mediji u Severnoj Koreji, međutim, nikada nisu objavili kada se dvoje mladih venčalo niti da li imaju dece.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track