RASIZAM: Belci zarađuju šest puta više od crnaca
Foto: Rojters

Rezultati popisa u Južnoj Arfrici

RASIZAM: Belci zarađuju šest puta više od crnaca

Planeta -
Mnogo toga treba uraditi da bi još više poboljšali živote naših stanovnika, posebno kada su u pitanju velike nejednakosti koje i dalje postoje između bogatih i siromašnih", rekao je predsednik Zuma

JOHANESBURG - Belci u Južnoj Africi zarađuju šest puta više od crnaca i dve decenije nakon okončanja aparthejda još mnogo toga je ostalo da se uradi u cilju smanjenja jaza između bogatih i siromašnih, pokazuju rezultati popisa sprovedenog u toj zemlji.

Predsednik Južne Afrike Džejkob Zuma izjavio je da, uprkos napretku ostvarenom od 1994. godine, crnci, koji čine većinu stanovništva, i dalje su najsiromašniji i suočavaju se s problemima nezaposlenosti i nejednakosti. Popis stanovništva za 2011. godinu, koji je objavljen u utorak, pokazuje, s druge strane, da pristup čistoj vodi, struji i komunalnim službama ima duplo veći broj građana nego pre skoro 20 godina.

Više domaćinstava ima televizor nego frižider i više je onih koji imaju mobilni telefon nego peć na struju ili gas. Broj stanovnika Južne Afrike se za 10 godina povećao za sedam miliona, na 51,8 miliona ljudi. Prema rezultatima popisa, u Južnoj Africi živi više od 41 milion crnaca, 4,62 miliona obojenih, 4,59 miliona belaca i 1,3 miliona Indijaca i Azijata.

To je prvi put od 1994. godine od kada su sprovedena tri popisa da je broj onih koji su se izjasnili kao obojeni, termin koji vlada koristi za mešoviti rasu, veći nego broj ljudi koji su se izjasnili kao belci. Skoro 60 odsto stanovnika je mlađe od 35 godina, a dece mlađih od četiri godine ima 5,6 miliona. Prosečna visina primanja se udvostručila u protekloj deceniji.

U oktobru je prosečan godišnji prihod domaćinstva iznosio 12.900 dolara, a 2001. 6.000 dolara. Rezultati popisa pokazuju da je prosečan godišnji prihod domačinstva crnačkog dela stanovništva u 2011. bio 7.500 dolara, a belaca 45.600 dolara. Oko 8,2 miliona domaćinstava ima toalete povezane sa kanalizacionim sistemom, ali i dalje više od 700.000 kuća uopšte nema toalet, a skoro 1,3 miliona domaćinstava, uglavnom crnaca, nema pristup vodovodu.

"Mnogo toga treba uraditi da bi još više poboljšali živote naših stanovnika, posebno kada su u pitanju velike nejednakosti koje i dalje postoje između bogatih i siromašnih", rekao je Zuma.

On je dodao da vlada mora da pametno iskoristi informacije do kojih se došlo popisom za planiranje unapređenja osnovnih uslova života i smanjenja siromaštva, nezaposlenosti i nejednakosti.

Ubijena još dva rudara

Pretorija - Dva rudara u štrajku ubijena su ispred jednog rudnika uglja , što je poslednji u nizu sličnih incidenata. Obezbeđenje rudnika se sumnjiči da je potrčalo za rudarima i pucalo na njih nakon što su oni pokušali da provale u oružarnicu rudnika uglja kanadske kompanije "Forbs" u blizini Danhauzera u provinciji Kvazulu Natal, navela je policija, koja slučaj tretira kao ubistvo.Oko 100 rudara koji štrajkuju okupilo se prethodno ispred okna Lejdibank blizu Danhauzera, preneo je BBC. Serija štrajkova, koja mesecima potresa rudarsku industriju u Južnoj Africi, uticala je na smanjenje izvoza i ekonomske prilike u zemlji, a zabeleženi su brojni sukobi. Najteži incident bio je u avgustu kada je u sukobima između policije i štrajkača ispred rudnika platine blizu Rustenburga, 120 kilometara severozapadno od Johanesburga, poginulo više od 40 ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track