Nobel nagradu za mir ne bi dao Evropskoj uniji

Kritika

Nobel nagradu za mir ne bi dao Evropskoj uniji

Planeta -
Jasno je da EU nije jedan od 'šampiona mira' kako je Alfred Nobel zamislio i opisao u svom testamentu, navodi se u otvorenom pismu Međunarodnog biroa mira

OSLO - Nobelova nagrada za mir Evropskoj uniji (EU) je ilegalna, jer EU nije "borac za mir" kojeg bi osnivač nagrade, Šveđanin Alfred Nobel, želeo da nagradi, ocenio je danas Međunarodni biro mira, takođe dobitnik nagrade 1910. godine.U otvorenom pismu Fondaciji Nobel u Švedskoj, Međunarodni biro mira je zatražio da nagrada od osam miliona kruna (932.000 evra) ne bude dodeljena dobitniku, što je norveški komitet, koji je dodelio nagradu, odmah odbio.

"Jasno je da Evropska unija nije jedan od 'šampiona mira' kako je Alfred Nobel zamislio i opisao u svom testamentu", navodi se u otvorenom pismu.U testamentu, švedski industrijalac koji je preminuo 1896. godine, ocenio je da nagradu treba dodeljivati "onima koji su najviše i najbolje uticali na spajanje i približavanje ljudi, kao i na ukidanje ili smanjenje oružja...".

Međunarodni biro mira smatra da EU ne želi demilitarizaciju u međunarodnim odnosima a njene članice "potvrđuju bezbednost vojnim bazama i stvaraju ratove a ne približavaju ljude". Biro je optužio Nobelov komitet da je "redefinisao" nagradu.

Međunarodni biro mira sa sedištem u Ženevi ima više od 300 članova iz 70 država. Dobio je Nobelovu nagradu za mir 1910. godine.Komitet je odbio sve kritike Biroa. "Sličan stav je iskazan u nekoliko navrata i neće uticati na dodelu nagrade", rekao je predstavnik komiteta Geir Lundestad. On je dodao da će novčana nagrada biti dodeljena laureatu EU na ceremoniji u Oslu 10. decembra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track