Netanijahu: Pritisnuću dugme za Iran, ako moram

Zveckanje oružjem

Netanijahu: Pritisnuću dugme za Iran, ako moram

Planeta -
Dok sam ja premijer Iran neće postati nuklearna sila, rekao Netanijahu

TEL AVIV - Izraelski premijer Benjamin Netanijahu poručio je večeras izraelskoj javnosti da je on sposoban da "pritisne dugme" za udar na iranska nuklearna postrojenja, ako smatra da mora to da uradi, preneo je drugi kanal izraelske televizije. Netanijahu je takođe rekao da Iran neće postati nuklearna sila dok god je on premijer."Garantujem da ako budem ponovo izabran za premijera neću dozvoliti da Iran razvije nuklearnu bombu", istakao je Netanijahu.

Na pitanje da li je stvarno sposoban da "pritisne dugme", on je odgovorio: "Sposoban sam, ako moram. Nadam se da neću morati". Takođe je naglasio da on ne "srlja u rat" i nagovestio da bi više voleo da se taj problem reši međunarodnim sankcijama."Iran napreduje korak po korak. Danas ne molimo druge ljude da nam pomognu. Danas smo sami spremni. Mi smo ozbiljni, to nije šou. Ako nema drugog načina da se zaustavi Iran, Izrael je spreman da deluje", rekao je izraelski lider u programu "Uvda" (Činjenica).

U prvom delu izveštaja, čiji su odlomci emitovani u nedelju, navedeno je kako su Netanijahu i ministar odbrane Ehud Barak naredili armiji da povisi pripravnost pred mogući napad na iranska nuklearna postrojenja 2010. godine, čemu su se usprotovili i šef armije i šef Mosada. Netanijahu je navodno naredio da se pripravnost povisi na P plus, što je znak da je rat izvestan, navedeno je u TV izveštaju. Međutim, tadašnji šef armije Gabi Aškenazi se nije složio, a bivši šef Mosada Meir Dagan je kazao da bi to bilo nelegalno.

Na pitanje novinara da li je potrebna dozvola od šefa armije za napad na Iran, Netanijahu je odgovorio da "krajnja odgovornost leži na premijeru". Takođe je istakao da se on i Barak u potpunosti slažu po pitanju iranske pretnje. Izrael smatra Iran naoružan atomskom bombom egzistencijalnom pretnjom, a ta zemlja poriče da pravi takvo oružje. Izrael je više puta nagovestio mogućnost napada na iranska nuklearna postrojenja kako bi se zaustavile ambicije Islamske Republike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track