Britanski ambasador: Dodik da razmisli o ponašanju

Britanski ambasador: Dodik da razmisli o ponašanju

Planeta -
Nikada nisam čuo da i jedna ozbiljna stranka izvan Srpske zagovara raspad BiH i ne vidim nikakvu mogućnost da takvo nešto bude dogovoreno, naveo je Najdžel Kejsi

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina se neće raspasti koliko god o tome govorili lideri nekih političkih stranaka, tvrdi britanski abmasador u BiH Najdžel Kejsi i poručuje predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku da razmisli o svom ponašanju.

Kejsi je neprihvatljivim i neutemeljenim ocenio Dodikove izjave povodom poslednjeg izveštaja Savetu bezbednosti UN o stanju u BiH kojima je, smatra, omalovažio visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH Valentina Incka, ali i celu međunarodnu zajednicu.

"Nikada nisam čuo da i jedna ozbiljna stranka izvan Srpske zagovara raspad BiH i ne vidim nikakvu mogućnost da takvo nešto bude dogovoreno između stranaka koje predstavljaju sve konstitutivne narode u ovoj zemlji u bilo kojoj kombinaciji", naveo je Kejsi.

On je kazao da su sve potpisnice Dajtonskog sporazuma predane suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, i da se to "neće promeniti".

"To je i čvrst stav zvaničnog Londona", istakao je britanski diplomata u intervjuu sarajevskom "Oslobođenju".

Kejsi je pozvao da se "politička energija ne rasipa na uzaludne rasprave, nego da se usmeri na poboljšanje stanja u Bosni i Hercegovini".

Zbog Inckova upozorenja na separatističku retoriku koja dolazi iz Srpske, podseća dnevnik, Dodik ga je optužio da stvara probleme u BiH i podstiče krizu.

Britanski ambasador smatra da je Inckov izveštaj odraz stvarnosti koja je, naglašava, "takva da već mesecima u BiH nema nikakvog napretka, što izaziva ozbiljnu zabrinutost".

"Okrivljavanje stranaca je, naravno, stara taktika koja se koristi kako bi se izbeglo preuzimanje odgovornosti za domaći neuspeh, ali građani ove zemlje nisu glupi i oni to shvataju", reči su Kejsija.

On je "prijateljski savet" uputio političarima u BiH, poručivši da "dobro razmisle o učinku takvih pretnji i uvreda, posebno u trenutku kada očekuju značajnu finansijsku podršku Evropske unije i međunarodnih

finansijskih institucija".

Komentarišući trenutne odnose između političkih stranaka u BiH, diplomata je kazao da pozdravlja povratak političkom dijalogu i da, istovremeno, očekuje da stranke ponude rešenja za nagomilane probleme koja će biti u skladu sa evropskim standardima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track