Bosanci u Sloveniji strahuju za radna mesta
Foto: Rojters

Opštenarodni ustanak

Bosanci u Sloveniji strahuju za radna mesta

Planeta -
Naši radnici uvek su prvi na udaru tokom ovakvih potresa, kažu u sindikatu RS građevinaca

LJUBLJANA - Građani BiH nisu ugroženi u Sloveniji, gde u mnogim gradovima već danima bukte nemiri, ali zato strahuju za posao jer tu zemlju potresa sve teža socijalno-ekonomska kriza.

"Pobuna" i "opštenarodni ustanak", kako Slovenci dok izražavaju nezadovoljstvo nazivaju nasilje u svojoj zemlji, dosad su okupili desetine hiljada demonstranata među, kojima je bilo uhapšenih i povređenih.

Zbog toga veliki broj građana BiH koji rade u Mariboru, Ljubljani, Celju i drugim gradovima, ovih dana nisu samo pasivni posmatrači slovenačkih zbivanja, već se plaše da će se stanje u toj zemlji dodatno pogoršati.

"Mnogo ljudi iz Mrkonjić Grada i Ribnika radi ovde. Neki su mi pričali da se plaše za sudbinu svog radnog mesta, jer je situacija u ovoj zemlji sve više napeta, a ovi nemiri će, pretpostavljamo, dodatno da pogoršaju stanje", rekao je za banjalučki list Perica Đokić iz Čađavaca, opština Ribnik, koji je zaposlen u Sloveniji.

Đokić je ispričao da se među građanima Slovenije širi pesimizam zbog protesta, jer se plaše da ne izgube posao.Da je panika među građanima u Sloveniji opravdana, smatra i Mile Ribić, predsednik Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalnih delatnosti RS, koji kaže da na gradilištima u Sloveniji radi najviše radnika iz BiH.

"Naši ljudi, odnosno radnici su inače uvek prvi na udaru tokom ovakvih "potresa" i krize u inostranstvu", precizira Ribić.

Načelnik Kancelarije za odnose sa javnošću u MIP BiH Nebojša Regoje rekao je da nema informacija da je u slovenačkim protestima povređen neki radnik iz BiH.

List podseća da se protesti u Sloveniji održavaju gotovo svake večeri, a "veliko finale" najavljuju za 21. decembar, kada bi u najmasovnijim okupljanjima narod trebalo da izrazi nezadovljstvo zbog situacije i rada tamošnje političke elite.

Inače, Ambasada BiH u Ljubljani procenjuje da za sada nema potrebe za bilo kakvim opštim upozorenjem za one koji nameravaju da putuju u Sloveniju.

"Ambasada stalno prati najave novih protesta te će, u slučaju potrebe, javnost u BiH obavestiti o svim dešavanjima koja bi mogla biti interesantna sa bezbednosnog stanovišta", kažu u Ministarstvu inostranih poslova BiH.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track