ČUDO: Devojčici pomoću HIV izlečili leukemiju!

Medicinski fenomen

ČUDO: Devojčici pomoću HIV izlečili leukemiju!

Planeta -
Emi Vajthed (7) iz SAD lekari eksperimentalnim tretmanom pomoću izmenjenog virusa side uspeli da pomognu da pobedi opaku bolest

VAŠINGTON - Veliki korak.Devojčici Emi (7) iz SAD pomoću HIV je izlečen težak oblik leukemije. Posle dve godine borbe i nekoliko neuspešnih tura hemoterapije, Ema je učestvovala u eksperimentalnom lečenju smrtonosnim virusom koji izaziva sidu, nakon čega je njena bolest počela da se povlači.Lekari sa Univerziteta u Pensilvaniji i iz dečje bolnice u Filadelfiji odlučili su da u aprilu ove godine malu Emu uključe u svoj veliki projekat lečenja leukemije, jer je devojčica dva meseca bila na ivici smrti. Oni su manipulisali njenim imunim sistemom kako bi ga podstakli da se izbori s kancerogenim ćelijama u telu. Njene T ćelije (vrsta belih krvnih zrnaca) lekari su izmenili genetskim inženjeringom, uz pomoć modifikovanog HIV, i tako ih naterali da uništavaju B ćelije, koje su odgovorne za nastanak njene bolesti.Lekari su najpre u laboratoriji izmenjenim virusom side stimulisali T ćelije iz Eminog uzorka krvi da veštački proizvode određeni protein, koji inače proizvode B ćelije odgovorne za bolest. Uz pomoć tog proteina T ćelije su uništile ćelije leukemije. Tako genetski izmenjene T ćelije vratili su u Emino telo, gde su one same mogle da se razmnožavaju i ubijaju one kancerogene.Međutim, takvo lečenje bilo je veoma agresivno i devojčica je preživljavala stravične trenutke. Imala je visoku temperaturu i groznicu, a javili su se i problemi s plućima i iznenadno opadanje krvnog pritiska, zbog čega je jedva preživela. Ipak, na kraju se povratila, a rezultati su ubrzo pokazali da je njena leukemija u fazi povlačenja.Inače, Ema je jedino dete koje je učestvovalo u tom eksperimentalnom tretmanu, a kad se krajem leta oporavila, vratila se svojoj porodici, normalnom životu i školi.

Ema je pre dve godine bila na ivici smrti
Ema je pre dve godine bila na ivici smrti

Revolucionarna terapija Lečenje leukemije pomoću HIV nije se pokazalo uspešnim kod svih 12 pacijenata koji su učestvovali u eksperimentu, ali onkolozi se slažu da je tretman revolucionaran.- Kod tri odrasla pacijenta terapija je bila uspešna, a dvoje od njih ne pokazuju znakove bolesti već više od dve godine. Kod drugih četvoro stanje se popravilo, ali se bolest nije povukla, a jedna osoba je podvrgnuta lečenju tek nedavno, pa njegov učinak još ne može da se proceni. Na dvoje odraslih tretman nije imao nikakav efekat, ali ipak - ovo je veliki korak za sve - rekao je Džon Hopkins, onkolog i profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Pensilvaniji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track