Najnovije vesti

S. Koreja nuklearnom raketom može do Kalifornije!

SB UN osuđuje

S. Koreja nuklearnom raketom može do Kalifornije!

Planeta
Vojni stručnjaci smatraju da je uspešno lansiranje približilo Severnu Koreju cilju - mogućnosti da raketom sa nuklearnom glavom napadne Kaliforniju, uprkos tome što iz Pjongjanga stižu uveravanja da je namena rakete da u orbitu iznese meteorološki satelit

NJUJORK - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) osudio je odluku Severne Koreje da lansira raketu dugog dometa i na taj način prekrši rezoluciju 2009, koja toj državi izričito zabranjuuje lansiranje balističkih raketa.

U saopštenju posle zatvorene sednice, navodi se da će SB razmotriti "odgovarajući odgovor".

Savet bezbednosti ističe da je, posle neuspešnog lansiranja rakete dugog dometa u aprilu ove godine, od Severne Koreje zahtevano da odustane od tog projekta.

Uoči sastanka, Sjedinjene Američke Države i njeni zapadnoevropski saveznici zahtevali su od SB oštru reakciju na današnje lansiranje rakete.

U ovom trenutku, međutim, nije poznat stav Kine, najbližeg saveznika Severne Koreje, o eventualnom uvođenju novih sankcija toj državi.

Vojni stručnjaci smatraju da je današnje uspešno lansiranje približilo Severnu Koreju cilju - mogućnosti da raketom sa nuklearnom glavom napadne Kaliforniju, uprkos tome što iz Pjongjanga stižu uveravanja da je namena rakete da u orbitu iznese meteorološki satelit.

SB UN već je u dva navrata, 2006. i 2009. godine, izricao sankcije Severnoj Koreji posle nuklearnih proba koje je vršila.

Predstavnik za štampu kineskog Ministartstva spoljnih poslova Hong Lei danas je upozorio da odgovor SB na lansiranje rakete mora da bude "mudar i umeren, kako se ne bi narušila stabilnost i izbeglo pogoršanje situacije".

Ambasador Nemačke u UN Peter Viting izjavio je da je Severna Koreja grubo prekršila međunarodne obaveze i istakao da je "vreme da se Pjongjangu pošalje jasna poruka", dok je britanski ambasador Mark Grent rekao da SB mora "reagovati brzo i odlučno na današnju provokaciju", prenosi AP.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...