NASA pogrešila planinu i naljutila Nepal

Bilo je daleko

NASA pogrešila planinu i naljutila Nepal

Planeta -
Za fotografiju indijske planine NASA navela da je reč o Mont Everestu, najvišem vrhu na svetu (8.848 metara)

HJUSTON - Američka svemirska agencija NASA naljutila je Nepal nakon što je na svom internet sajtu postavila fotografiju indijske planine, navodeći da se radi o Mont Everestu, najvišem vrhu na svetu (8.848 metara), ponosu male himalajske kraljevine.

Na sajtu NASA je pisalo da fotografija, koju je snimio ruski astronaut Juri Maljenčenko sa Međunarodne svemirske stanice (MSS), na 370 kilometara od Zemlje, prikazuje "krov sveta" pod snegom. Fotografija se brzo proširila internetom, a preuzeli su je i mnogi mediji širom sveta. Nepalci su odmah uvideli grešku i o tome obavestili društvene mreže.

Nepalski novinar Kunda Diksit, ekspert za Himalaje, je na Tviteru napisao: "Žalim, ali planinski vrh u sredini fotografije nije Mont Everest". NASA je danas potvrdila da je reč o previdu i povukla fotografiju sa sajta."To nije Mont Everest, već Saser Mustag, planinski vrh u masivu Karakorum u Kašmiru", priznao je portparol NASA. On, međutim, nije objasnio kako je i zbog čega došlo do greške prilikom tumačenja fotografije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track