Rejting Hrvatske smanjen do kategorije-smeće!

Agencija Standard i purs

Rejting Hrvatske smanjen do kategorije-smeće!

Planeta -
Standard i purs ima, naime, primedbu na velike troškove predviđene za javnu upravu i socijalna davanja, jer oni čine gotovo tri četvrtine vladinih troškova

ZAGREB - Bonitetna agencija Standard i purs smanjila je kreditni rejting Hrvatske za dugoročno zaduživanje smanjila sa BBB- na BB+, što investitori nezvanično nazivaju "smećem".

Što je još gore, agencija je pritom navela i da su izgledi za budućnost stabilni, što drugim rečima znači da Standard i purs pretpostavlja da će Hrvatska u toj kategoriji ostati duže vreme.

Kako je objavljeno u izvještaju, koji prenose hrvatski mediji, dosadašnje reforme u Hrvatskoj bile su nedovoljne za eliminaciju strukturnih ograničenja koja sprečavaju razvojni potencijal zemlje.

Prema izveštaju te agencije, vladine fiskalne odluke su oslabile, a budžet za narednu godinu pokazuje niz strukturnih slabosti. Standard i purs ima, naime, primedbu na velike troškove predviđene za javnu upravu i socijalna davanja, jer oni čine gotovo tri četvrtine vladinih troškova.

Agencija ne predviđa dalji pad rejtinga, jer postoji mogućnost da bi Hrvatska u budućnosti mogla da računa na sredstva iz Evropske unije.

U izveštaju agencije se navodi da je problem što javni sektor zapošljava otprilike jednu trećinu radne snage, pa u budžetu dominiraju troškovi za plate i socijalna davanja, koji ukupno čine gotovo tri četvrtine državne potrošnje, što ne ostavlja prostor za javne investicije.

Standard i purs predviđa da će, uprkos odličnoj turističkoj sezoni, pad BDP u ovoj godini biti oko dva odsto. Za narednu godini predviđa se stagnacija, a od 2014. bi mogao da počne blagi oporavak privrede.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track