Egipćani podržali ustav
Foto: Reuters

Prvi rezultati

Egipćani podržali ustav

Planeta -
Čak 74 odsto građana glasalo za egipatski ustav

KAIRO - Prema prvim podacima saopštenim posle zatvaranja biračkih mesta, građani Egipta su prihvatili nacrt novog Ustava koji su ponudili islamisti predsednika Mohameda Morsija, uprkos oštrim kritikama opozicije.

Zvaničnik partije Muslimanska braća, koja podržava islamističkog predsednika Morsija, rekao je posle jučerašnje druge i završne faze glasanja na referendumu, da na osnovu prebrojanih gotovo četiri miliona glasova, 74 odsto građana je podržalo novi Ustav.

I podaci opozicionog Fronta za nacionalni spas pokazuju da su građani glasali za Ustav, preneo je Rojters. Prema preliminarnim rezultatima posle prve faze, za Ustav - koji podržavaju islamistički pokreti, glasalo je 57 odsto birača, dok je protiv bilo 43 odsto njih.

Zvanični rezultati glasanja najverovatnije neće biti objavljeni do ponedeljka, zbog mogućnosti ulaganja žalbi.

Analitičari su ranije predvideli da će najveći broj birača u drugoj fazi referenduma glasati za nacrt novog ustava, koji su sačinili islamisti u parlamentu, budući da su preostalih 17 provincija u kojima se juče glasalo još konzervativnije i naklonjenije islamističkom pokretu Muslimanska braća predsednika Mohameda Morsija.

Glasanje je juče održano na 6.724 biračka mesta u 17 provincija i na njima pravo glasa ima 25,5 miliona birača, a proteklo je, kao i u prvoj fazi, uz brojne nepravilnosti. Glavna od njih je odsustvo sudija koji su ovlašćeni da prate tok glasanja, pa su zbog nepojavljivanja ili kašnjenja sudija mnoga biračka mesta otvorena sa višečasovnim zakašnjenjem, navodi Itar-Tass, dodajući da je CIK već dobila stotine žalbi zbog toga.

Pristalice Morsija kažu da je Ustav ključan za razvoj demokratije, dve godine posle "arapskog proleća" i rušenja Hosnija Mubaraka, kao i da će učvrstiti oslabljenu ekonomiju.

S druge strane, opozicija optužuje Morsija da Ustavom favorizuje islamiste, a ignoriše prava hrišćana koji čine oko 10 odsto stanovništva, kao i prava žena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track