KRIZA: Čaves zbog bolesti krši ustav

Ne može na inauguraciju

KRIZA: Čaves zbog bolesti krši ustav

Planeta -
Ustav je utvrdio formalnosti za preuzimanje predsedničkih ovlašćenja, ali to nije odlučujuće za reizabranog predsednika, rekla je glava tužiteljka Venecuele Silija Flores

KARAKAS - Katolička crkva u Venecueli, gde se pojačava kriza nastala zbog zdravstvenog stanja predsednika Uga Čavesa, upozorila je vladu da bi kršenje ustava bilo "moralno neprihvatljivo".

"U pitanju je dobrobit zemlje i odbrana etike. Kršenje ustava zarad postizanja političkog cilja moralno je neprihvatljivo", poručila je Venecuelanska biskupska konferencija, preneo je AFP.

Glavna tužiteljka Silija Flores ranije je izjavila da će Čaves ostati šef države, čak i ako zbog bolesti ne bude u mogućnosti da 10. januara u Karakasu prisustvuje sopstvenoj inauguraciji

"Presudni datum je 7. oktobar (datum održavanja predsedničkih izbora), kada je narod izrazio svoju volju i zaštitio suverenitet. Ustav je utvrdio formalnosti za preuzimanje predsedničkih ovlašćenja, ali to nije odlučujuće za reizabranog predsednika", rekla je Flores u intervjuu latinoameričkoj televiziji "Telesur".

Floresova je rekla da postoji "velika razlika" između prvi put izabranog kandidata i predsednika koji nastavlja da obavlja dužnost šefa države. Prema njenim rečima, u slučaju da Čaves ne bude mogao da 10. januara položi zakletvu u parlamentu, to može da učini pred Vrhovnim sudom "kasnije, kada to dozvole njegovi lekari".Čaves, koji boluje od raka, nalazi se u Havani gde je 11. decembra četvrti put operisan, posle čega je dobio plućnu infekciju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track