Džon Brenan novi šef CIA
Foto: REUTERS

Obama dao zeleno svetlo

Džon Brenan novi šef CIA

Planeta -
Novi direktor je veteran CIA sa 25 godina staža, a svojevremeno je odustao od moguće nominacije za šefa obaveštajne službe 2008. godine

VAŠINGTON - Američki predsednik Barak Obama nominovao je danas svog glavnog savetnika za kontraterorizam Džona Brenana za direktora Centralne obaveštajne agencije (CIA). Očekuje se da će ta nominacija, kao i takođe današnji Obamin izbor Čaka Hejgela za sekretara za odbranu, izazvati brojne konroverze.

Brenan, veteran CIA sa 25 godina staža, odustao je od moguće nominacije za šefa glavne obaveštajne službe 2008. godine, u svetlu brojnih pitanja o njegovoj ulozi u uvođenju novih, brutalnih tehnika ispitivanja osumnjičenih za vreme administracije Džordža Buša. Na Brenanovu nominaciju senku bi mogao da baci i krajnje poverljiv američki program upotrebe bespilotnih letelica u borbi protiv terorizma, koji je veoma nepopularan u mnogim zemljama.

Brenan je, naime, bio prvi član Obamine administracije koji je javno priznao da se takve letelice koriste u operacijama ciljane likvidacije terorista. Kao glavni savetnik predsednika za kontraterorizam, Brenan je bio duboko uključen u operaciju koja je 11. septembra 2011. dovela do ubistva vođe Al Kaide Osame bin Ladena. On je predvodio i napore administracije SAD da uguši bujanje terorističkih ćelija u Jemenu i drugim zemljama Bliskog istoka i severne Afrike.

Brenan (57) je u svojih četvrt veka karijere u CIA radio kao šef centra u Saudijskoj Arabiji i na nizu drugih dužnosti, uključujući i mesto zamenika izvršnog direktora CIA u vreme administracije Džordža Buša. Zajedno sa Džonom Kerijem, koji je nominovan za državnog sekretara, i Čakom Hejgelom, Brenan bi preuzeo vodeću ulogu u kreiranju i sprovođenju Obamine politike nacionalne bezbednosti. Nominaciju sve trojice treba da potvrdi američki Senat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja