UZ PUTINA: Depardije opleo po ruskoj opoziciji, Kasparovu...

Samo najbolje o Vladimiru Vladimiroviču

UZ PUTINA: Depardije opleo po ruskoj opoziciji, Kasparovu...

Planeta -
Na žalost, masa je glupa. Samo je individualnost prelepa. U ruskoj opoziciji ima veoma pametnih ljudi, kao što je na primer Gari Kasparov. To je dobro samo za šah ali ne i za druge stvari, poručio legendarni glumac

PARIZ - Poznati francuski glumac Žerar Depardije koji je nedavno dobio rusko državljanstvo, kritikovao je danas opoziciju ruskog predsednika Vladimira Putina da nema viziju i branio je stav Kremlja kada je u pitanju ruska pank grupa "Pusi riot"!Depardije je, kako podseća AFP, primio ruski pasoš 6. januara na ručku sa Putinom, nakon žestokog javnog prepucavanja sa francuskim vlastima zbog povećanja poreza super bogatim građanima. Depardijea su, navodi francuska agencija, ruski mediji dočekali kao heroja jer je Kremlju ponudio šansu da izvuče korist za rusku politiku u trenutku kada Putina kritikuju u inostranstvu, piše AFP, navodeći da su se Putin i Depardije obraćali jedan drugom kao prijatelji, a francuski glumac je dobro došao kao oštar kritičar onih koji se protive 13-godišnjoj vladavini Putina.

"Ruska opozicija nema program. Nema ništa", rekao je Depardije za rusku državnu televiziju u svom prvom većem intervjuu koji je dao kao ruski državljanin."Na žalost, masa je glupa. Samo je individualnost prelepa", rekao je on. Prema njegovim rečima, u ruskoj opoziciji ima veoma pametnih ljudi, kao što je na primer bivši svetski šahovski prvak Gari Kasparov. "To je dobro samo za šah ali ne i za druge stvari", ocenio je on.

Depardije je žestoko kritikovao i ženski pank sastav "Pusi riot" koji je prošle godine održao performans protiv Putina u glavnoj ruskoj crkvi, nakon čega dve članice služe dvogodišnju kaznu zatvora. Glumac je skoro direktno ponovio Putinove argumente da bi članovi sastava dobili daleko lošiji tretman da su svoj performans održali u džamiji u nekoj arapskoj zemlji."Zamislite da su te dame ušetale u džamiji - iz nje nakon toga ne bi žive izašle", rekao je Deparđe u delu intervjuu koji je snimljen uz pomoć mobilnog telefona. "Ali kad tako nešto kažem u Francuskoj, onda me smatraju za idiota", kazao je glumac.

Depardijeove komentare odmah su razmenili ruski opozicioni blogeri, a kritikovao ih je i radikalni ruski levičar Sergej Udalcov."Izgleda da se on interesuje za rusku politiku. Čuo sam nekoliko njegovih izjava o ruskoj opoziciji", kazao je Udalcov za rusku novinsku agenciju RIA Novosti. "Rado bi ga videli na nekom od naših sledećih skupova. On bi bio više nego dobrodošao na njima", rekao je Udalcov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track