PRLJAVI NOVAC VATIKANA: Musolinijevim parama kupovali nekretnine po EU

PRLJAVI NOVAC VATIKANA: Musolinijevim parama kupovali nekretnine po EU

Planeta -
Katolička crkva preko ofšor kompanija u Evropi pazarila zgrade vredne 594 miliona evra zahvaljujući donaciji fašističkog lidera

VATIKAN - Široko.Vatikan je novcem Benita Musolinija, koji je Crkvi 1929. dao pare da bi priznala njegovu fašističku vladavinu u Italiji, kupovao vredne nekretnine širom Evrope, piše britanski Gardijan. List navodi da Katolička crkva poseduje nekretnine u vrednosti od čak 594 miliona evra na Starom kontinentu, a da je trgovinu obavljala preko ofšor kompanija.Papin „bulgari“Vatikan ima nekretnine na atraktivnim lokacijama u Londonu, Parizu i Švajcarskoj. U Londonu mu pripada lokacija na kojoj se nalazi ekskluzivna kompanija nakita „bulgari“, „Pal Mal“, investiciona banka Altijum kapital i još niz vrednih nekretnina u Nju Bond stritu. Međutim, nigde nije otvoreno navedeno ko je njihov vlasnik, već je skriven iza čitave mreže sumnjivih ofšor kompanija.Koliko Vatikan krije svoje poslovanje, pokazuje primer poslovnog centra na trgu Sent Džejms u Londonu, koji je kupila firma „Britiš groluks investments ltd“, a koja drži i ostale vredne nekretnine u Britaniji. U njoj najveće udele imaju bankari Džon Varli i Robin Herbert, koji su naklonjeni Katoličkoj crkvi. Prema podacima iz Nacionalnog arhiva Britanije, ta kompanija nasledila je dve firme - „Britiš groluks investments ltd“ i „Čajlsmor estejts“. Njihov vlasnik bila je kompanija registrovana na adresi banke Dži Pi Morgan u Njujorku, a pripadala je švajcarskoj firmi „Profima SA“, zapravo holdingu Vatikana. Ona je bila pod istragom zbog sumnjivih radnji s nacistima tokom Drugog svetskog rata.Advokat prevarantU vreme kad je ta kompanija bila pod istragom, ispitivano je i delovanje italijanskog advokata Bernardina Nogare. On je tada zastupao finansijske interese Vatikana i osnivao sumnjive ofšor firme, koje su kontrolisale više od 59 miliona evra koje je Crkva dobila od Musolinija.

Papin bankar upravlja imovinomJedan od trenutno najbliskijih saradnika pape Benedikta XVI jeste Paolo Menini, koji za njega obavlja specijalne poslove s nekretninama. Mnogi ga smatraju njegovim ličnim bankarom. Prema prošlogodišnjem izveštaju Saveta Evrope, Menini je kontrolisao i poslovao s imovinom Vatikana u vrednosti od čak 680 miliona evra, što je približno vrednosti zgrada koje Katolička crkva ima u Evropi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track