PROVALJENI: Otkriven tajni plan Al Kaide
Foto: Kurir

Novinari u akciji

PROVALJENI: Otkriven tajni plan Al Kaide

Planeta -
Pismo na devet stranica, nađeno u zgradi u kojoj su pripadnici te islamističke grupe boravili skoro godinu dana, potpisao je Abu Musab Abdul Vadud što je pseudonim Abdelmaleka Drukdela, vođe afričkog ogranka Al-Kaide koga je postavio još Osama bin Laden

TIMBUKTU - U gradu Timbuktu, u Maliju gde se vodi građanski rat uz stranu vojnu intervenciju, novinari Asošijeted presa su, kako kažu, našli poverljivo pismo komandanta Al Kaide u kojem je izložena strategija te terorističke organizacije za osvajanje te zemlje.

Pismo na devet stranica, nađeno u zgradi u kojoj su pripadnici te islamističke grupe boravili skoro godinu dana, potpisao je Abu Musab Abdul Vadud što je pseudonim Abdelmaleka Drukdela, vođe afričkog ogranka Al-Kaide koga je postavio još Osama bin Laden.

Pismo pruža uvid u operacije Al-Kaide i pokazuje da je ta grupa očkivala stranu vojnu intervenciju koja će je potisnuti, kako se nedavno i desilo. Pismo svedoči o podeli unutar afričke Al-Kaide u pogledu načina uvođenja islamskog zakona.

Njeni viši zapovednici izrazili su nezadovoljstvo zbog bičevanja žena i uništavanja drevnih spomenika u Timbuktuu, što drugi međutim čine. Pismo pokazuje da Al-Kaida nastoji da opstane u regionu, a sada se povukla u pustinju, spremna na kratkoročne ideološke ustupke da bi pridobila saveznike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track