SUD ČASTI: Janša izbačen iz PEN centra

Pedala

SUD ČASTI: Janša izbačen iz PEN centra

Planeta -
Reagujući na ovu odluku, Janša je napisao da inače ne zna "ko su junaci koji su predložili" njegovo isključenje iz PEN, ali je dodao: "poznati su članovi suda časti za koje ni ja ni članovi organizacije nismo nikada glasali"

LJUBLJANA - Sud časti slovenačkog PEN centra doneo je odluku o isključenju premijera Janeza Janše, koji je u to udruženje primljen 1988. godine kao politički disident, a na predlog pisca Drage Jančara. Sud je odluku o isključenju doneo zbog Janšinih javno izraženih stavova koji su u suprotnosti sa statutom PEN.

Taj statut, kako je izjavio potpredsednik PEN-a pisac Tone Peršak, obavezuje članstvo da se u svim oblastima zalaže za slobodu misli i izražavanja, kao i za promociju književnosti. Odluka o isključenju će biti važeća kada je usvoji i upravni odbor PEN centra, što se očekuje u narednim danima.

Reagujući na ovu odluku, Janša je napisao da inače ne zna "ko su junaci koji su predložili" njegovo isključenje iz PEN, ali je dodao: "poznati su članovi suda časti za koje ni ja ni članovi organizacije nismo nikada glasali".

Janša kaže da o postupku nije obavešten i da nije imao mogućnosti da odgovori i da "postupak isključivanja podseća na godine nakon komunističke revolucije kad su iz SAZU (Slovenačke akademije nauke i umetnosti) isključivani članovi koji nisu bili po volji Borisu Kidriču i Edvardu Kardelju", navodi se na internet strani Janšine Slovenske demokratske stranke.

Premijer je rukovodstvo PEN-a optužio da su bili saradnici Udbe i Ozne i da ga zato ne iznenađuje da je jedna od njihovih glavnih aktivnosti "neprestano traženje unutrašnjeg neprijatelja i borba za privilegije u državnim jaslama".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track