Netanjahu dobio još dve nedelje da formira vladu

Netanjahu dobio još dve nedelje da formira vladu

Planeta -
Netanjahu je rekao da nije uspeo da formira novu vladu, jer su neke partije odlučile da ignorišu demografiju

JERUSALIM - Izraelski predsednik Šimon Peres dao je u subotu mandataru Benjaminu Netanjahuu još dve sedmice da pokuša da formira koalicionu vladu, pošto je njegov prvi pokušaj da napravi široku koalicju sa partijama otodoksnih Jevreja propao.

Netanjahu je izraelskoj televizizij prethodno rekao da nije uspeo da formira novu vladu, jer su neke partije odlučile da ignorišu demografiju.

To se posebno odnosilo na stranku centra Ješ Atid i nacionaliste Jevrejski dom, koji su odbili da uđu u vladu, ako u nju uđu i predstavnici partija ortodoksnih Jevrejska.

Ukoliko Netanjahu ni u naredne dve sedmice ne uspe da formira koalicionu vladu, mandat bi mogao da bude ponuđen drugoj najvećoj partiji po broju mandata, Ješ Atidu.

Ta stranka i partija Jevrejski dom odlučne su da izmene sistem vojne regrutacije prema kojem ultra-ortodoksni jevrejski studenti ne moraju da idu u vojsku ako su posvećeni učenju jevrejskih svetih knjiga.

Izmenama tog pravila protive se i predstavnici partija ortodoksnih Jevreja.

S druge strane, Netanjahu želi da u novu vladu uključi i te partije, jer su mu bile lojalni politički partneri i u prošlosti. Njihovo prisustvo takođe je davalo stabilnost vladi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track