NEŠTO SE ČUDNO DOGAĐA: Sunce gubi pege
Foto: NASA

NASA

NEŠTO SE ČUDNO DOGAĐA: Sunce gubi pege

Planeta -
Od početka godine naučnici beleže smanjenu aktivnost na površini Sunca, manji broj sunčevih pega i solarnih baklji, a dobijeni podaci pokazuju kako je trenutna aktivnost Sunca znatno slabija od prošlogodišnje

VAŠINGTON - Nešto čudno i nepredviđeno se događa sa Suncem. Ove godine aktivnost naše zvezde trebala bi biti na "solarnom maksimumu", ali podaci pokazuju nešto sasvim drugo.

"Solarna aktivnost" Sunca meri se u 11-godišnjim ciklusima, a ove godine naučnici su očekivali kako će ta aktivnost biti na vrhuncu. Međutim, od početka godine, naučnici beleže smanjenu aktivnost na površini Sunca, manji broj sunčevih pega i solarnih baklji, a dobijeni podaci pokazuju kako je trenutna aktivnost Sunca znatno slabija od prošlogodišnje, prenosi NASA.

Zatišje na površini Sunca je nateralo astronome da se zapitaju jesu li možda promašili s predviđanjem vrhunca solarnog ciklusa.

"Ovo jeste solarni maksimum, ali izgleda dugačije od predviđenog jer pokazuje dva vrhunca", rekao je Din Pasnel iz Nasinog Centra za svemirske letove Godard.

Solarni ciklusi u stvarnosti nisu savršeno pravilni, a promene sunčevih pega mogu da potraju između 10 i 13 godina. isto tako amplituda solarnog ciklusa zna da varira, jer su neki maksimumi slabiji, dok su drugi jači.

Pasnel je primetio i kako su poslednja dva solarna maksimuma, 1989. i 2001. godine, imala ne jedan, nego dva solarna maksimuma. To je za rezultat imalo mini ciklus unutar samog solarnog ciklusa, koji je potrajao oko dve godine. Ista stvar se možda događa i upravo sada, zaključio je Pasnel.

"Bez straha mogu reći kako će se novi solarni maksimum dogoditi ove godine i potrajati i u idućoj godini", rekao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track