Fidel: Čaves bio najbolji prijatelj Kube

Kolumna bivšeg predsednika

Fidel: Čaves bio najbolji prijatelj Kube

Planeta -
Petog marta, u popodnevnim satima, umro je najbolji prijatelj kojeg je kubanski narod imao u svojoj istoriji, napisao Kastro

HAVANA - Bivši kubanski lider Fidel Kastro je predsednika Venecuele Uga Čavesa nazvao najboljim prijateljem kojeg je Kuba ikada imala, u prvom komentaru posle smrti kubanskog saveznika. "Petog marta, u popodnevnim satima, umro je najbolji prijatelj kojeg je kubanski narod imao u svojoj istoriji", napisao je Kastro u tekstu koji je danas objavljen u listu Komunističke partije Granma.

Kastro je rekao da je, iako je bilo poznato da je Čaves slabog zdravlja, vest o njegovoj smrti bila šok. "Imali smo čast da sa bolivarijanskim liderom delimo iste ideale socijalne pravde i pružanja podrške eksploatisanima. Siromašni su isti svuda u svetu", napisao je 86-godišnji lider kubanske revolucije.

Fidel Kastro i dalje piše kolumnu pod nazivom "Razmišljanja" (Reflections), koja je nekada redovno izlazila u komunističkom listu. Njegovu kolumnu o Čavesu preneli su danas i drugi kubanski mediji. Čaves je umro u utorak, 5. marta, posle gotovo dvogodišnje borbe sa rakom. Poslednju operaciju na Kubi je imao u decembru, a sredinom februara se vratio u Venecuelu. Sahrani Čavesa u Havani prisustvovao je predsednik Kube Raul Kastro, Fidelov brat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track