Maduro: I posle Čavesa-Čaves!

Predsednički izbori u Venecueli

Maduro: I posle Čavesa-Čaves!

Planeta -
"U večnosti ili gde god da si, mora da si ponosan jer si ostavio našem narodu najveće nasleđe - slobodnu i nezavisnu naciju na putu ka socijalizmu", kazao je Maduro, koji skoro uvek drži govor ispred Čavesovog portreta

KARAKAS - Iako je od smrti venecuelanskog lidera Uga Čavesa prošlo skoro mesec dana, njegov lik, delo i glas i dalje su sveprisutni u Venecueli, gde je u jeku kampanja za predsedničke izbore koji će biti održani 14. aprila.

Snimak Čavesa koji peva himnu Venecuele i snimci njegovih govora čuju se sa razglasa na svim skupovima koje organizuje njegov naslednik, vršilac dužnosti predsednika i kandidat vladajuće partije Nikolas Maduro, koji i sam koristi svaku priliku da veliča svog prethodnika.

"Sva predskazanja Uga Čavesa, Hristovog proroka na ovoj zemlji, obistinila su se", rekao je Maduro na skupu kojim je obeležena godišnjica od oslobađanja "Komandantea" iz zatvora, gde je boravio jer je predvodio neuspeli puč 1992. godine.

"U večnosti ili gde god da si, mora da si ponosan jer si ostavio našem narodu najveće nasleđe - slobodnu i nezavisnu naciju na putu ka socijalizmu", kazao je Maduro, koji skoro uvek drži govor ispred Čavesovog portreta.

Da su Čavesov lik i delo u samom fokusu Madurove kampanje, potvrdio je i nedavno održani skup, na kojem su učesnici pustili veliki broj crvenih balona, simbolično zahvaljujući bivšem lideru na nacionalnizaciji državne imovine.

Rezultati anketa pokazuju da Maduro za čak 14 odsto vodi u odnosu na kandidata opozicije Enrikea Kaprilesa, koji i sam često spominje Čavesa na svojim skupovima, ali samo da bi svog protivkandidata predstavio kao bledu sliku njegovog prethodnika.

"Nikolas, ti nisi Čaves!", uzvikuje Kapriles.

Za to vreme, Maduro, bivši vozač autobusa, priprema se da sutra zvanično započne kampanju predvodeći, upravo kao vozač autobusa, karavan koji će iz Čavesovog rodnog grada u centralnom delu zemlje poći prema predsedničkoj palati u Karakasu.

Kapriles je na izborima u oktobru izgubio od Čavesa, nakon čije smrti 5. marta su najavljeni vanredni izbori za april.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track