Slovačka traži izručenje naciste Lasla Čatarija

Slovačka traži izručenje naciste Lasla Čatarija

Planeta -
Čatari je 1948. godine u tadašnjoj Čehoslovačkoj u odsustvu osuđen na smrtnu kaznu

BRATISLAVA - Slovačka će zatražiti izručenje Lasla Čatarija, 98-godišnjeg nacističkog ratnog zličinca kako bi mu se ponovo sudilo za zločine protiv čovečnosti tokom Drugog svetskog rata, saopštili su zvaničnici.

Čatari je 1948. godine u tadašnjoj Čehoslovačkoj u odsustvu osuđen na smrtnu kaznu.

Pošto je smrtna kazna ukinuta u Slovačkoj, sud u Košicama smanjio je Čatariju kaznu na doživotnu robiju kako bi se napravile osnove za njegovu ekstradiciju, rekla je portparolka suda Marsela Galova za AFP.

Centar "Simon Vizental" tvrdi da je Čatari bio policijski komandant zadužen za geto u slovačkom gradu Košice i da je od 1941. do 1944. godine poslao u logore oko 15.700 Jevreja.

Pobegao je u Kanadu gde se krio sve do 1997. godine, a uhapšen je prošle godine u Budimpešti gde se nalazi u kućnom pritvoru.

Jedan žitelj Košica, čiji je otac deportovan u Nemačku januara 1945. godine, podneo je prošle godine tužbu protiv Čatarija za zločine protiv čovečnosti, zahtevajući da mu se sudi na tlu Slovačke.

Čatari treba do 20. aprila da izabere advokata. Ako to ne učini, biće mu dodeljen advokat po službenoj dužnosti, a zatim će sud zakazati datum suđenja, navela je Galova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track