HAOS U VENECUELI: 7 mrtvih posle izbora, opozicija lupa u šerpe

Maduro optužuje za državni udar

HAOS U VENECUELI: 7 mrtvih posle izbora, opozicija lupa u šerpe

Planeta -
Prema izveštajima tamošnjih medija, u demonstracijama je sedam osoba poginulo, 61 je ranjena a najmanje 135 je uhapšeno. Demonstranti od juče blokiraju puteve, pale automobilske gume i smeće, lupaju u tiganje i šerpe

KARAKAS- Izabrani predsednik Venecuele Nikolas Maduro najavio je da će zabraniti opozicionarima demonstracije u centru Karakasa, planirane za sredu.

"Došlo je vreme za čvrstu ruku“, rekao je Maduro, dodajući da opozicija planira da izvrši prevrat u zemlji, preneo je Rojters.

U Karakasu se održavaju masovne demonstracije pristalica opozicije, koja traži ponovno prebrojavanje glasova posle predsedničkih izbora održanih u nedelju, na kojima je pobedio Maduro.

Prema izveštajima tamošnjih medija, u demonstracijama je sedam osoba poginulo, 61 je ranjena a najmanje 135 je uhapšeno.

Vlada tvrdi da su demonstranti pokušali da spale jednog od ranjenih.

"Odgovornost je na onima koji su pozvali na nasilje, koji ignorišu ustav i institucije", rekao je razgnevljeni Maduro u govoru naciji.

"Njihov plan je državni udar", dodao je on.

Državni mediji i zvaničnici navode da su dve među žrtvama ubili simpatizeri opozicije, dok su proslavljali pobedu Madura u oblasti Karakasa gde žive pripadnici srednje klase.

Opozicija ne odgovara na optužbe za pogibije, ali je Kapriles rekao da je vlada odgovorna za nasilje jer odbija poziv na prebrojavanje glasova.

Demonstranti od juče blokiraju puteve, pale automobilske gume i smeće, lupaju u tiganje i šerpe, izražavajući nezadovoljstvo rezultatima izbora.

Policija je za njihovo rasterivanje upotrebila suzavac u nekoliko rejona glavnog grada Venecuele.

Prema podacima, Maduro je osvojio 50,75 odsto a njegov opozicioni protivkandidat Enrike Kapriles 48,89 odsto glasova birača - ali nije priznao poraz i zahteva novo prebrojavanje glasova.

Maduro je u ponedeljak proglašen izabranim predsednikom i najavio je da namerava da 19. aprila položi zakletvu kao šef države.

Amerika ne priznaje Madura za predsednika

SAD odbijaju da prihvate zvanične rezultate predsedničkih izbora u Venecueli, prema kojima je pobedio Nikolas Maduro, izabranik pokojnog dugogodišnjeg lidera zemlje, Uga Čavesa, saopšteno je danas iz američkog Stejt departmenta.

Stejt department je naveo da je potrebno ponovno prebrojavanje svih glasova i istraga o navodima o neregularnostima. SAD su juče pozvale na ponovno prebrojavanje svih glasova, pre nego što je venecuelanski Nacionalni izborni savet proglasio Madura pobednikom izbora održanih u nedelju, a da nije ispunio taj zahtev.

Stejt department je saopštio da je "teško razumeti" zašto je savet proglasio pobednikom kandidata vladajuće partije, Nikolasa Madura, a da nije ponovo prebrojao glasove, što je tražio i njegov rival, kandidat opozicije, Enrike Kapriles. SAD su takođe osudile i postizborno nasilje u kome je juče poginulo najmanje sedam ljudi. Nasilni protesti izbili su u glavnom gradu provincije Barinas, u kojoj je rođen Čaves.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track