Deset kostura na slovenačkom aerodromu Cerklje

Prekinuti radovi

Deset kostura na slovenačkom aerodromu Cerklje

Planeta -
Aerodromska pista u Cerklju postavljena je 1938. godine, od 1941. do 1945. tu je svoj vojni aerodrom postavila nemačka vojska, a 1945. su ga preuzeli partizani

LJUBLJANA - Građevinska ekipa koja izvodi radove na vojnom aerodromu Cerklje na Krki pronašla je deset kostura za koje se pretpostavlja da su ostaci ljudi ubijenih za vreme Drugog svetskog rata, ili u prvim posleratnim mesecima.

Članove odbora za odbranu slovenačkog parlamenta o pronalasku ljudskih ostataka obavestio je ministar odbrane Roman Jakič, rekavši da su po prvim nalazima žrtve ubijene vatrenim oružjem.

Uz posmrtne ostatke na istoj lokaciji, prenosi Hina, pronađene su i patrone metaka, ostaci vojničkih čizama i opasača.

Posmrtni ostaci ubijenih biće prebačeni u Zavod za sudsku medicinu kako bi se utvrdila strarosna dob žrtava i službeno odredio uzrok smrti, a svi građevinski radovi na tom mestu do daljeg su obustavljeni.

Aerodromska pista u Cerklju postavljena je 1938. godine, od 1941. do 1945. tu je svoj vojni aerodrom postavila nemačka vojska, a 1945. su ga preuzeli partizani.

Slovenija u modernizaciju i proširenje aerodroma, koje je započelo pre nekoliko godina, planira da investira 25 miliona evra, a uz vojne služio bi i za civilne namene.

Računa se da bi, kada bude obnovljen, deo vazdušne luke mogao biti i baza za NATO letilice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track