E OVO JE KRIZA: Švajcarska uvodi radne vize za celu EU!

Ograničenje za radne dozvola

E OVO JE KRIZA: Švajcarska uvodi radne vize za celu EU!

Planeta -
Vlada u Bernu odlučila da na godinu dana proširi primenu kvota za dugoročne radne dozvole na sve državljane zemalja članica EU

ŽENEVA - Švajcarska vlada odlučila je danas da na godinu dana proširi primenu kvota za dugoročne radne dozvole na sve državljane zemalja članica Evropske unije, što je već ranije uvedeno za državljane osam zemalja centralne i istočne Evrope.

Savezna vlada odlučila je se pozove na "klauzulu o očuvanju" koja se od prošle godine primenjuje na osam zemalja EU - Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Poljska, Slovačka, Slovenija i Češka - i da tu meru primeni na ostatak Evropske unije, rekla je na konferenciji za štampu švajcarska ministarka za pravosuđe i policiju, Simoneta Somaruga. Ministarka je podvukla da EU ostaje "najvažniji partner" Švajcarske.

U maju 2012. Švajcarska je objavila da 2.180 državljana osam zemalja centralne i istočne zemlje mogu da dobiju jednogodišnje radne dozvole tipa B za rad u Švajcarskoj. Za državljane drugih zemalja EU ta klauzula biće primenjena kada se dostigne prag od 53.700 izdatih radnih dozvola, a računanje počinje u maju 2013. Kad ta cifra bude dostignuta više neće biti izdata ni jedna radna dozvola. Kada je Švajcarska prošle godine objavila da ponovo uvodi kvote za radne dozvole u toj zemlji prema osam evropskih zemalja to je izazvalo kritike u EU, iako je ta mera predviđena na ograničeno vreme u sporazumu o slobodnom kretanju između EU i Švajcarska potpisanom 2002.

U saopštenju Vlade navodi se da je poslednjih godina primećen konstantan rast broja ljudi koji dolze da rade u Švajcarskoj. Vlada je navela da je zaključila da bi ogrančavanjem broja izdatih dozvola mogla da pomogne da imigracija bude prihvatljivija za društvo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track