Holandija dobila kralja!
Foto: Rojters

Monarhija

Holandija dobila kralja!

Planeta -
Viljem Aleksandar (46) je prvi suveren nove generacije koji je došao na tron, kao i prvi muškarac naslednik koji dolazi na holandski presto od 1980. godine
1 / 14 Foto: Rojters

AMSTERDAM - Holandski princ Viljem Aleksandar postao je danas novi holandski kralj pošto se njegova majka holandska kraljica Beatrisa zvanično povukla s trona.

Viljem Aleksandar (46) je prvi suveren nove generacije koji je došao na tron, kao i prvi muškarac naslednik koji dolazi na holandski presto od 1980. godine.

Čin adbikacije je potpisala Beatrisa, novi kralj kao i članovi holandske vlade, među kojima i premijer Mark Rute. Ceremonija se prenosila jutros na velikim ekranima na glavnom trgu u Amsterdamu ispred kraljevske palate. Na trgu je bilo oko 25.000 ljudi. Naslednica trona je sada starija ćerka novog kralja, devetogodišnja Katarina-Amalija.

Prethodno je, holandska kraljica Beatriks zahvalila je svojim podanicima na velikoj podršci koju je imala u prethodne 33 godine i pozvala ih da je pruže i njenom starijem sinu Viljemu Aleksandru, koji će u utorak 30.aprila od nje zvanično preuzeti krunu.

Sada kada moj stariji sin preuzima taj plemeniti i odgovorni posao, velika mi je želja da novi kraljevski par dobije vašu podršku i ljubav na isti način na koji sam je ja imala, rekla je Beatriks obraćajući se posredstvom nacionalne televizije.

Uveren sam da će Viljem Aleksandar biti iskreno posvećen svemu onome što je jedan kralj obavezan da radi, rekla je Beatriks.

Posle televizijskog obraćanja naciji, Betriks je plemstvo koje doputovalo u Amsterdam iz svih krajeva sveta ugostila na večeri koja je priređena u renoviranom nacionalnom muzeju.

Brojni gosti "plave krvi" večeraće ispred jednog od Rembrantovih remek dela Noćna straža.

Očekuje se da će primopredaji prestola sutra u Amsterdamu prisustvovati više od milion ljudi. O njihovoj bezbednosti brinuće oko 13.000 policajaca i veliki broj redara.

Vazdušni prostor iznad Amsterdama je zatvoren i zabrana leta trajaće do četvrtka ujutro, a poznati amsterdamski Dam skver i okolni prostor policija je pretražila sa psima obučenim da pronalaze bombe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track