Otvoren Islamski centar u Rijeci
Foto: Youtube

Otvoren Islamski centar u Rijeci

Planeta -
Autor idejnoga projekta je pokojni vajar Dušan Džamonja, a ideju su u stvarnost pretočili arhitekti Darko Vlahović i Branko Vučinović. Ukupna površina građevine je oko 5300 kvadratnih metara.

RIJEKA - Islamski centar u Rijeci svečano je otvoren danas pred oko 20.000 vernika i gostiju među kojima i predsednik Hrvatske Ivo Josipović, član predsedništva BiH Bakir Izetbegović i ministar za verska pitanja Katara Gajs bin Mubarek el-Kuvari, izaslanik katarskog emira Hamada bin Halife al-Tanija.

Predsednik Ivo Josipović je istakao ovom prilikom da je Hrvatska prostor u kom se živi zajedno u različitosti i da je Hrvatska zemlja verskih prava i verskih sloboda.

"Islamska tradicija utkana je u tkivo hrvatske društvene i duhovne istorije i, kao i ostale manjinske tradicije, obogaćuje hrvatski kulturni identitet", rekao je Josipović.

Josipović je ocenio da Islamska zajednica i njeno rukovodstvo od početka deluju na izgradnji demokratskoga društva, razvijajući prijateljske i saradničke odnose s državnim telima.

Član predsednistva BiH Bakir Izetbegović je potvrdio da je Hrvatska dobro mesto za život Bošnjaka muslimana te da način na koji je rešen njihov status može biti primer i drugim evropskim zemljama.

"Oni ovde žive slobodno i u punoj meri ostvaruju svoja nacionalna i verska pitanja, kazao je Izetbegović.

Izetbegović je rekao da današnje otvaranje Islamskog centra šalje dobre signale celom svetu, a posebno regiji nakon svih dramatičnih događanja u bliskoj proslošti.

Kamen temeljac Islamskog centra položen je 3. oktobra 2009. godine, a gradnja je počela u martu 2010. godine. Centar je sagrađen na severozapadu Rijeke, neposredno uz riječku obilaznicu. Autor idejnoga projekta je pokojni vajar Dušan Džamonja, a ideju su u stvarnost pretočili arhitekti Darko Vlahović i Branko Vučinović. Ukupna površina građevine je oko 5300 kvadratnih metara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track