SAMO ZA PUTINA: Izgrađen heliodrom u Kremlju!
Foto: BETA AP

SAMO ZA PUTINA: Izgrađen heliodrom u Kremlju!

Planeta -
Za ruskog predsednika biće spreman Mi-8 s obzirom da se on leti jedino helikopterima tog tipa

MOSKVA - U Kremlju je završena izgradnja piste za helikoptere, namenjena predsedniku Rusije Vladimiru Putinu koji će je koristiti "čim za to bude postojala potreba", izjavio je Putinov portparol Dmitrij Peskov.

Na pitanje kada će predsednik početi da leti, on je odgovorio: "Sve će zavisiti od potrebe", dodavši da je za sada jedino poznato da će za Putina biti spreman Mi-8, s obzirom da se on vozi jedino helikopterima tog tipa, prenela je agencija Interfaks.

Peskov tvrdi da istorijska zdanja Kremlja neće pretrpeti nikakvu štetu od korišćenja novog heliodroma. "Pri biranju optimalnog mesta za tu pistu već su uzeti u obzir svi mogući uticaji na arhitekturu i utvrđeno je da nikakva šteta od korišćenja teške tehnike, kao što je Mi-8, neće biti naneta", predočio je Peskov.

Da bi rizik od štete bio sveden na nulu, na svim istorijskim zdanjima su postavljeni specijalni detektori koji reaguju na najmanje poremećaje.

O mogućem redovnom korišćenju helikoptera umesto automobila za visoke državne funkcionere u Kremlju počelo je da se govori zbog talasa kritika na račun čestih VIP kolona s rotacionim svetlima na ulicama Moskve.

Peskov je, komentarišući tu temu, rekao da je u poslednje vreme znatno smanjen broj takvih automobila i da su Putin i premijer Dmitrij Medvedev minimizirali prevoz automoblima, što je smanjilo broj zagušenja i zatvaranja ulica u saobraćaju.

Izgradnja heliodroma za premijera Rusije u takozvanoj Beloj kući u Moskvi završena je krajem marta, kada je sa njega prvi put poleteo Medvedev. Za razliku od Putina, premijer nije koristio Mi-8, već italijanski helikopter augusta AW139.Njegov sekretar za štampu Natalija Timakova je izjavila da će se Medvedev sada sve češće prevoziti helikopterom, ako vremenske prilike to dozvole.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track