BOJKOT: Filip Vujanović položio zakletvu u praznoj sali
Foto: Rojter

Poslanici Crne Gore neća na inauguraciju

BOJKOT: Filip Vujanović položio zakletvu u praznoj sali

Planeta -
Svečanosti u Cetinju, kojom počinje treći mandat crnogorskom predsedniku, opozicija i parlamentarci vladajućeg SDP nisu želeli da prisustvuju

CETINJE - Mandat mu počeo neslavno.Filip Vujanović položio je sinoć na svečanoj sednici Skupštine na Cetinju predsedničku zakletvu, ali atmosfera nije bila onakva kakva dolikuje ovako svečanom činu. Naime, u sali nije bilo ne samo kompletne opozicije nego ni poslanika i ministara Socijaldemokratske partije, članice vladajuće koalicije, izuzev Ranka Krivokapića, koji je kao predsednik Skupštine Crne Gore otvorio sednicu. Krivokapić, čija je partija pred Ustavnim sudom pokušala da ospori Vujanovićevo pravo da se po treći put kandiduje za šefa države, i koja je bojkotovala glasanje na izborima, ukazao je na potrebu izgradnje institucija u koje će građani imati poverenja.Iako je uoči sednice bilo neizvesno da li će za polaganje zakletve biti poslaničkog kvoruma, saopšteno je da je kvorum „neophodan za radne, a ne za svečane sednice“ Skupštine.Marš protiv mafijeIspred Vladinog doma na Cetinju okupilo se stotinak građana - učesnika „Marša protiv mafije“, koji su protestom iskazali odnos prema vlasti i Vujanoviću.- Želimo ovim antimafijaškim hodočašćem da pošaljemo poruku svima koji misle isto kao mi, da ne želimo više da trpimo ovo što trpimo već dve decenije. Želimo da na dan inauguracije neustavnog predsednika države pokažemo da ne prihvatamo još jednu prevaru - rekao je organizator „Marša protiv mafije“ Marko Milačić.Vujanović se zakleo na Ustav Crne Gore da će „dužnost predsednika države obavljati savesno i odgovorno, za dobro svih građana“, dok je rečima „tako mi Bog pomogao“ i „neka je večna Crna Gora“ završio inauguralni govor, u kojem je obećao da će „pomoći opštem dobru domovine“.Izborna krađaOpozicija ujedinjena u Demokratskom frontu (DF), kome pripadaju Pokret za promjene i Nova srpska demokratija, zatim Socijalistička narodna partija i Pozitivna Crna Gora, osporavaju pobedu Vujanovića, člana Demokratske partije socijalista (DPS), na izborima održanim 7. aprila, kad je dobio 51,21 odsto glasova. Oni tvrde da su izbori pokradeni i da je pobednik u stvari njihov kandidat Miodrag Lekić, koji je zvanično osvojio 48,79 odsto glasova birača. Pored opozicije, pobedu Vujanovića osporava i SDP, koji učestvuje u vlasti, a smatra da on nije imao ni pravo da se kandiduje po treći put.

Miodrag Lekić
Miodrag Lekić

Predsedniče, nemoj ni ti da dođešPredsednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević pozvao je predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića da ne dođe na inauguraciju za šefa države u trećem mandatu. On je u otvorenom pismu Vujanoviću ocenio da bi to bila poslednja šansa da sačuva lični integritet.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track