ZLOČIN: Trojica Rusa mučili i ubili komšiju jer je gej
Foto: Rojters

Homofobija

ZLOČIN: Trojica Rusa mučili i ubili komšiju jer je gej

Planeta -
Telo žrtve, zamenika direktora lokalnog aerodroma, osumnjičeni su stavili u automobil, polili benzinom i zapalili ga kako bi uklonili dokaze

MOSKVA - Tri meštana ruskog sela na Kamčatki osumnjičeni su da su udarcima i ubodima nožem ubili komšiju zato što je bio homoseksualac, saopštili su danas istražitelji.Trojica muškaraca iz sela Zaporožje navodno su ubili komšiju u sredu "zato što je imao netradicionalnu seksualnu orijentaciju", poručila je Istražna komisija u saopštenju."Žrtva je preminula na licu mesta od zadobijenih povreda. Osumnjičeni su tada pokušali da zataškaju zločin tako što su stavili njegovo telo u automobil, sipali benzin i zapalili ga", rekli su istražitelji.Osumnjičeni za ubistvo su privredeni, prenosi AFP.Iako su istražitelji potvrdili da je motiv napada homofobija, protiv osumnjičenih se vodi istraga za ubistvo, a ne zločin iz mržnje.Pozivajući se na policiju, agencija Interfaks je saopštila da je žrtva zamenik direktora lokalnog aerodroma.Brutalno ubistvo se dogodilo manje od mesec dana nakon što je 23-godišnji mladić pretučen na smrt i sodomizovan flašama od piva u očiglednom napadu motivisanom homofobijom u Volgogradu na jugu Rusije.Rusija je 1993. ukinula homoseksualnost kao krivično delo, ali homofobija je i dalje rasprostranjena i društveno prihvatljiva.

Ruski parlament sada razmatra uvođenje kontroverznog zakona kojim se zabranjuje "homoseksualna propaganda" među maloletnicima. Zakon je već na snazi u nekoliko regiona uključujući Sankt Peterburg.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track