Bela kuća: Rusi, proterajte Snoudena

Niko ne zna gde je agent CIA!

Bela kuća: Rusi, proterajte Snoudena

Planeta -
Avion ruske kompanije Aeroflot, za koji je Snouden rezervisao kartu, poleteo je danas za Kubu, ali bez Snoudena

VAŠINGTON - Bela kuća saopštila je danas da očekuje da Rusija protera u SAD bivšeg radnika američke NSA Edvarda Snoudena, koga SAD optužuju za špijunažu i istakla da je Vašington često udovoljavao ruskim zahtevima da im isporuči ruske kriminalce.

"Očekujemo od njih da pogledaju sve moguće opcije i proteraju Snoudena nazad u SAD", rekao je portparol Bele kuće Džej Karni novinarima, dodajući da Vašington pretpostavlja da se Snouden i dalje nalazi u Moskvi. Karni je rekao i da je odluka da se odbeglom Snoudenu dozvoli da napusti Hong Kong "bez sumnje" narušila napore da se izgradi poverenje u američko-kineskim odnosima.

"Ovo je bio nameran izbor (kineske) vlade da pusti odbeglu osobu, uprkos postojanju validnog naloga za hapšenje i ta odluka bez sumnje ima negativan uticaj na odnose", rekao je Karni. Ministar spoljnih poslova Ekvadora Rikardo Patinjo izjavio je danas na konferenciji za štampu u vijetnamskoj prestonici Hanoju da Ekvador razmatra zahtev Edvarda Snoudena za azil. Patinjo je rekao da su principi ljudskih prava najvažniji kad je reč o slučaju Snoudena. On je rekao da je u kontaktu sa Rusijom gde se Snouden, kako se veruje, još nalazi, preneo je Rojters.

"Ne možemo da damo informacije gde se Snouden trenutno nalazi, ali smo u kontaktu sa ruskom vladom", rekao je Patinjo. Informacije o tome o gde se Snouden sada nalazi su kontradiktorne. Agencija Interfaks je, pozivajući se na dobro upućene izvore, prenela da je Snouden najverovatnije već napustio Rusiju, dok je Raša tudej, pozivajući se na agenciju Itar-Tas s, navela da se Snouden još nalazi u tranzitnoj zoni na moskovskom aerodromu. Avion ruske kompanije Aeroflot, za koji je Snouden rezervisao kartu, poleteo je danas za Kubu, ali bez Snoudena, saopštila je ta ruska vazduhoplovna kompanija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track