Obama: Sve obaveštajne službe prisluškuju!

Afera Snouden

Obama: Sve obaveštajne službe prisluškuju!

Planeta -
Sve službe u svetu rade isto, odnosno ne analiziraju događaje u inostranstvu samo na osnovu "otvorenih izvora" poput štampe, kaže predsednik SAD

DAR ES SALAM - Američki predsednik Barak Obama izjavio je danas da će Vašington pružiti svojim najbližim saveznicima iz Evrope potpunu informaciju u vezi sa optužbama za prisluškivanje diplomatskih predstavništava Evropske unije, sugerišući da sve službe u svetu rade isto odnosno da ne analiziraju događaje u inostranstvu samo na osnovu "otvorenih izvora" poput štampe.

"Svaka obaveštajna služba, ne samo naša, već svaka evropska obaveštajna služba, svaka azijska obaveštajna služba, gde god postoji obaveštajna služba - radiće jednu stvar: pokušavaće što bolje da razume svet i šta se dešava u prestonicama širom sveta iz izvora koji nisu dostupni u "Njujork tajmsu" ili na "En-Bi-Si njusu" (NBC News)", rekao je Obama a preneo je Rojters.

Prema rečima američkog predsednika, da to nije slučaj "ne bi bilo koristi od obaveštajne službe". "I garantujem vam da u evropskim glavnim gradovima postoje ljudi koje interesuje - ako ne šta sam doručkovao, bar kakva će biti moja argumentacija u diskusiji na kraju razgovora sa njihovim liderima. Tako funkcionišu obaveštajne službe", rekao je Obama na konferenciji za novinare u Dar es-Salemu, gde se nalazi u okviru afričke turneje. Rojters podseća da je američki državni sekretar Džon Keri u Brunejima rekao da SAD nisu usamljene u preduzimanju "mnogih aktivnosti" kako bi održale svoju bezbednost.

"Reći ću da svaka zemlja na svetu koja učestvuje u međunarodnim poslovima i bavi se nacionalnom bezbednošću preduzima mnoge aktivnosti kako bi zaštitila svoju nacionalnu bezbednosti i sve vrste informacija tome doprinose. Znam samo da to nije niša neobično", rekao je Keri na pres konferenciji.

EU je u nedelju tražila od SAD objašnjenje povodom pisanja nemačkog nedeljnika Špigl da je Vašington špijunirao svoje evropske saveznike. Pozivajući se na materijale nekadašnjeg saradnika CIA Edvarda Snoudena "Špigl" je objavio da je američka Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA) prisluškivala kancelarije EU u Vašingtonu, Briselu i UN, i da je imala pristup unutrašnjim kompjuterskim mrežama.

Nedeljnik je objavio i da američka služba prati do 500 miliona telefonskih i internet konekcija u Nemačkoj, pokazujući prema njoj znatno veći interes nego prema drugim evropskim državama, Kini ili Iraku. "Gardijan" je, pak, pisao da su SAD pratile ne samo partnere u Evropi, nego i Meksiko, Japan, Južnu Koreju, Indiju i Tursku.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost saopštila je da je odmah nakon toga služba EU za spoljnu politiku kontaktirala američke predstavnike u Vašingtonu i Briselu kako bi "neodložno dobila objašnjenje da li su te tvrdnje i činjenice tačne". "Partneri ne špijuniraju jedni druge", rekla je komesar EU za pravosuđe Vivijan Reding, dok su neki političari Unije rekli da treba zamrznuti razgovore o sporazumu EU-SAD o slobodnoj trgovini dok Vašington ne razjasni svoje aktivnosti, podseća Rojters.

Snouden je početkom juna obelodanio tajni nalog suda kojim su specijalne službe SAD dobile pristup svim pozivima najvećeg američkog mobilnog operatera "Verajzon". Objavio je i podatke o supertajnom programu američke NSA - PRIZMA, koji omogućava praćenje elektronske komunikacije na najvećim Internet sajtovima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track