Vatikan: Pape Jovan Pavle II postaje svetac

Vatikan: Pape Jovan Pavle II postaje svetac

Planeta -
Za Jovana Pavla II kažu da je od Boga zatražio da izleči francusku opaticu Mari Simon-Pjer Norman od Parkinsonove bolesti, a drugo čudo je neobjašnjivo izlečenje Floribet Mora Diaz žene iz Kostarike koja mu se molila za pomoć na dan njegove beatifikacije

RIM - Pokojni papa Jovan Pavle drugi biće proglašen za sveca, saopšteno je danas iz Vatikana.Papa Franja priznao je drugo čudo pripisano poljskom papi koji je Rimokatoličku crkvu predvodio od 1978. do 2005. godine.Jovan Pavle II bio je posle 400 godina prvi papa koji nije rođen u Italiji i prvi iz istočne Evrope. Preminuo je 2005. godine, a status "blagoslovljenog" (beatifikovanog) dobio je u maju 2011. što ga je dovelo za korak bliže proglašenju za sveca.Za Jovana Pavla II kažu da je od Boga zatražio da izleči francusku opaticu Mari Simon-Pjer Norman od Parkinsonove bolesti, a drugo čudo je neobjašnjivo izlečenje Floribet Mora Diaz žene iz Kostarike koja mu se molila za pomoć na dan njegove beatifikacije.

Floribet, majka četvoro dece i baka četiri unuka, došla je u bolnicu aprila 2011. godine sa stravičnom glavoboljom. "Strašno me bolela glava. Nikada mi nije bilo tako. Držala sam rukama glavu koliko me bolelo. Muž me naterao da odemo u bolnicu", rekla je Floribet. Odmah su je hospitalizovali i dijagnosfikovali joj aneurizmu u mozgu. Lekari su pozvali nenog supruga, bivšeg vojnika, i objasnili mu koliko je ozbiljno stanje, ali i rekli da joj ne mogu pomoći.

"Želeo sam da umrem", rekao je suprug. Izašao je iz bolnice, seo na pod i počeo da plače. Tada je čuo glas Ivana Pavla II. "Diži se! Diži se! govorio mi je. Sigurno mi je deset puta to ponovio. Nemoj se bojati. Poslušao sam ga", rekao je. Na dan beatifikacije Ivana Pavla II. Floribet je ostala budna kako bi gledala ceremoniju. Sledeće jutro na naslovnoj strani novina videla je sliku Ivana Pavla II kako je rukama poziva da ustane. "Bila sam iznenađena. Govorio mi je da se ne bojim i da ustanem iz kreveta. Rekla sam 'da, gospodine!'. Digla sam se. Mužu nisam ništa govorila. Bojala sam se da će misliti da sam poludela", rekla je. Na sledećoj kontroli, nekoliko dana kasnije, nije bilo ni traga od neizlečive bolesti.

Komisija teologa potvrdila je drugo čudo Ivana Pavla II."Pacijentkinja je imala aneurizmu i došlo je do krvarenja. Bez hirurškog zahvata problem je nestao. Nikada nisam čuo da se igde u svetu to dogodilo", rekao je neurohirurg Alehandro Vargas Roman koji je potvrdio i nestanak aneurizme uz opasku da nema medicinsko objašnjenje.Komisija teologa iz Vatikana potvrdila je drugo čudo. Radi se o neobjašnjivom ozdravljenju, za koje je Vatikan istakao da će začuditi ceo svet.Papa Franjo u petak je potpisao dekret kojim će Ivana Pavle II biti proglašen svecem, ali ne zna se još datum.

Svetac i Papa Jovan XXIII

Vatikan je naveo da će za sveca biti proglašen i Papa Jovan XXIII koji je papovao od 1958. do 1963. Jovan XXIII bio je poznat i kao "Dobri papa" i beatifikovan je 2000. U njegovom slučaju papa Franja zaobišao je pravilo drugog čuda posle beatifikacije.Očekuje se da će ceremonije kanonizovanja biti završene do kraja godine, najverovatnije 8. decembra na proslavu bezgrešnog začeća što je veliki dan za katoličku crkvu.

http://www.youtube.com/watch?v=Ji2dhBwV8CU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track