Venecuela ponudila azil Snoudenu

Venecuela ponudila azil Snoudenu

Planeta -
Nije poznato kako će Snouden reagovati na Madurovu ponudu, niti kako bi došao do Venecuele, ukoliko prihvati ponudu te zemlje

KARAKAS - Predsednik Venecuele Nikolas Maduro ponudio je azil bivšem saradniku američke Centralne obaveštajne agencije Edvardu Snoudenu, prkoseći tako zvaničnom Vašingtonu, koji traži njegovo hapšenje zbog otkrivanja detalja o tajnom američkom programu za nadzor.

"U ime dostojanstva Južne Amerike, odlučio sam da Edvardu Snoudenu ponudim humanitarni azil", izjavio je Maduro tokom vojne parade povodom dana nezavisnosti Venecuele.

"On je jedan mladić koji je ispričao istinu, u duhu pobune, o tome da SAD špijuniraju ceo svet", istakao je predsednik Venecuele.

Veruje se da se Snouden - koji je razotkrio američki "tajni" program za nadzor, što je izazvalo i zategnutost u odnosima između Vašingtona i njegovih saveznika - još uvek nalazi u tranzitnom odeljenju moskovskog aerodroma Šeremetjevo, odakle je dosad podneo zahteve za azil u više od 20 zemalja, uključujući Venecuelu.

Nije poznato kako će Snouden reagovati na Madurovu ponudu, niti kako bi došao do Venecuele, ukoliko prihvati ponudu te zemlje. Ne postoje direktni letovi između Moskve i Karakasa, a uobičajeno je da putnici na toj liniji presedaju u Havani. Nije poznato ni da li bi kubanske vlasti odobrile Snoudenu prelazak preko njihove teritorije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track