PRELOMIO: Edvard Snouden zatražio azil od Venecuele?!

PRELOMIO: Edvard Snouden zatražio azil od Venecuele?!

Planeta -
Obaveštajac Edvard Snouden posle razmišljanja odlučio je da politički azil zatraži od Karakasa

MOSKVA - Američki obaveštajni analitičar koji je radio za Agenciju za nacionalnu bezbednost NSA Edvard Snouden koji se nalazi na moskovskom aerodromu, izabrao je opciju da će politički azil zatražiti u Venecueli.

Ovu informaciju saopštio je Aleksej Puškov zvaničnik Ruske Dume, koju je objavio na Tviteru, pa onda povukao.

Zanimljivo je da je Puškov ovu informaciju plasirao preko društvene mreže Tviter gde je napisao: " Snouden je pristao na ponudu Madura da prihvati politički azil. Očigledno je da je ova opcija najpozdanija za Snoudena, napisao je Aleksej Puškov šef odbora donjeg doma Ruske Dume.

Međutim misteriju je povećalo brzo brisanje Puškovog tvita samo nekoliko minuta pošto je on objavljen, a Puškov je zasada nedostupan za bilo koji komenatar.

Da podsetimo predsednik Venecuele Nikolas Maduro ponudio je azil Edvardu Snoudenu, prkoseći tako zvaničnom Vašingtonu, koji traži njegovo hapšenje zbog otkrivanja detalja o tajnom američkom programu za nadzor.

"U ime dostojanstva Južne Amerike, odlučio sam da Edvardu Snoudenu ponudim humanitarni azil", izjavio je Maduro tokom vojne parade povodom dana nezavisnosti Venecuele.

"On je jedan mladić koji je ispričao istinu, u duhu pobune, o tome da SAD špijuniraju ceo svet", istakao je predsednik Venecuele.

Veruje se da se Snouden - koji je razotkrio američki "tajni" program za nadzor, što je izazvalo i zategnutost u odnosima između Vašingtona i njegovih saveznika - još uvek nalazi u tranzitnom odeljenju moskovskog aerodroma Šeremetjevo, odakle je dosad podneo zahteve za azil u više od 20 zemalja, uključujući Venecuelu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track