GRČKA: Minimalna plata ostaje 586 evra
Foto: Tanjug

Mere štednje

GRČKA: Minimalna plata ostaje 586 evra

Planeta -
Grčki poslanici treba da glasaju o zakonu koji predviđa otpuštanje ili premeštanje 12.500 zaposlenih u državnom sektoru, a u centru Atine je počelo okupljanje demonstranata

ATINA - Minimalna plata u Grčkoj ostaće 586 evra do 2017. godine, kada će biti određen novi mehanizam za njeno izračunavanje, najavio je grčki ministar rada, Janis Vrucis.Novi mehanizam za izračunavanje iznosa minimalne zarade utvrdiće vlada, nakon konsultacija sa socijalnim partnerima.Pod pritiskom međunarodnih kreditora, u februaru 2012. godine minimalna zarada u Grčkoj je smanjena za 22 odsto, i od tada iznosi 586 evra za zaposlene starije od 25 godina, dok je za mlađe smanjenje iznosilo 32 odsto.Kreditori traže da se ukinu i dodaci na trogodišnji staž, na osnovu kolektivnih ugovora.Ako zahtevi kreditora budu prihvaćeni, radnik s minimalnim primanjima i 10 godina radnog staža koji dolazi na tržište rada nastaviće da prima 586 evra.Inače, u Atini je počelo okupljanje građana na novom protestu uoči glasanja u parlamentu o novim merama štednje.

Grčki poslanici treba da glasaju o zakonu koji predviđa otpuštanje ili premeštanje 12.500 zaposlenih u državnom sektoru, uglavnom nastavnika i opštinskih radnika. Zakonom će, takođe, biti otvoren put za otpuštanje 15.000 radnika do kraja sledeće godine.

Zatvaranje radnih mesta u državnim službama zahtevaju međunarodni zajmodavci da bi odobrili novu tranšu pomoći od 6,8 milijardi evra, u okviru zajma od 240 milijardi evra.

Inače, zbog trodnevnog štrajka ne rade ni komunalne službe tako da se na ulicama u Atini nagomilalo đubre.

Zaposleni koji su pogođeni tim merama pridružili su se protestima koji traju već treći dan.Gradonačelnici iz cele Grčke doputovali su u prestonicu, a u centru Atine okupili su se i policajci s motorima i patrolnim automobilima.

U Grčkoj je juče zbog vladinih mera štednje održan generalni štrajk, zbog čega je u Atini bio poremećen gradski saobraćaj i obustavljen rad opštinskih vlasti.

Grčka od 2010. dobija kreditnu pomoć Međunarodnog monetarnog fonda i partnerskih zemalja iz evro zone, da bi uravnotežila javne finansije i otplatila državne dugove.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track