AFERA SNOUDEN: Obama ljut na Putina!
Foto: Reuter

Predsednik SAD otkazuje posetu Rusiji

AFERA SNOUDEN: Obama ljut na Putina!

Planeta -
Američki lider neće se sastati s predsednikom Rusije u Moskvi jer će on odbeglom obaveštajcu verovatno pružiti azil ili čak dati državljanstvo

VAŠINGTON - Napeti diplomatski odnosi.Predviđena poseta predsednika SAD Baraka Obame Rusiji dovedena je u pitanje zbog toga što je bivši saradnik američkih obaveštajnih agencija Edvard Snouden tražio azil u toj zemlji, a razmišlja i o tome da zatraži državljanstvo. To je prelilo čašu u odnosima između Moskve i Vašingtona, te je Obama sada besan na predsednika Rusije Vladimira Putina, koji je prethodno odobrio da Snouden boravi u tranzitnom delu moskovskog aerodroma Šeremetjevo umesto da ga je isporučio SAD.SAD: Izručite gaObama je trebalo da otputuje u Sankt Peterburg u septembru na samit G20, a prethodno je trebalo da se nađe s Putinom u Moskvi. Međutim, prema navodima američkih medija, sva je prilika da će tu posetu otkazati zbog čoveka kojeg štiti Rusija, a koji je obelodanio da Amerika špijunira ceo svet.Vašington je ponovio poziv za izručenje Snoudena SAD, gde je optužen za špijunažu pošto je otkrio američke obaveštajne tajne.- Naš stav je da bi Snouden trebalo da bude proteran i isporučen SAD i da mu više ne treba dozvoliti da putuje u inostranstvo, osim da bi se vratio u Ameriku - izjavio je portparol Bele kuće Džej Karni. S druge strane, ruski predsednik Vladimir Putin juče je pokušao da smiri situaciju.Prepirke ne pomažu- Prema mom mišljenju, međudržavni odnosi su mnogo važniji od prepirki o aktivnostima specijalnih službi. Upozorili smo Snoudena da je svaka njegova aktivnost koja bi nanela štetu rusko-američkim odnosima neprihvatljiva za nas - izjavio je Putin, ali je naglasio da je Rusija nezavisna zemlja sa nezavisnom spoljnom politikom.Nakon što je Snouden pre dva dana zatražio privremeni azil u Rusiji, njegov advokat Antolij Kučerena naveo je da bi njegov klijent mogao da zatraži i rusko državljanstvo.- On nije isključio mogućnost da zatraži rusko državljanstvo. Rekao mi je: „Ne nameravam da odem iz Rusije“ - pojasnio je Kučerena.Inače, Snouden je na moskovski aerodrom Šeremetjevo došao 23. juna iz Hongkonga, nakon što je otkrio američki tajni špijunski program „Prizma“.

Advokat: Snouden će možda tražiti državljanstvo jer ne namerava da ode iz Rusije
Advokat: Snouden će možda tražiti državljanstvo jer ne namerava da ode iz Rusije

Šetaću sa Snoudenom Crvenim trgomEdvard Snouden mogao bi da napusti tranzitnu zonu moskovskog aerodroma Šeremetjevo u narednih nedelju dana.- Služba za migracije treba da mu u narednih sedam dana dostavi potvrdu da je njegov zahtev prihvatljiv. Ta potvrda mu pruža mogućnost da putuje po Rusiji - rekao je njegov advokat Anatolij Kučerena, dodajući da Snouden može da živi u hotelu.Advokat nije isključio mogućnost da njihov naredni susret bude na Crvenom trgu ispred Kremlja.- Ako zatraži da se sastanemo, prošetaćemo se Crvenim trgom, pokazaću mu Lenjinov mauzolej i galeriju Tretjakov. Treba da upozna našu kulturu - rekao je advokat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track