Navalni dobio pet godina zatvora!

ČISTKA: Vladimir Putin uklonio još jednog velikog protivnika

Navalni dobio pet godina zatvora!

Planeta -
Kritičar ruskog predsednika osuđen za proneveru, pa će mu biti zabranjeno da se kandiduje za bilo koju političku funkciju

MOSKVA - Upropašćena politička karijera.Ruski opozicionar, jedan od najvećih protivnika predsednika Vladimira Putina, i borac protiv korupcije Aleksej Navalni (37) osuđen je na pet godina zatvora i novčanu kaznu od oko 11.500 evra zbog pronevere 400.000 evra u državnoj firmi „Kirovles“. Pored njega, kao saučesnik, na četiri godine robije osuđen je biznismena Pjotr Oficerov. Nakon čitanja presude u sudu u gradu Kirovu, Navalni je uhapšen i odveden u pritvor.Organizator zločinaNjegovi advokati najavili su žalbu, a apelacioni sud ima rok od mesec dana da je razmotri. Ukoliko drugostepeni sud odbije žalbu, Navalni, kao osuđenik, nikad neće moći da se kandiduje za neku političku funkciju.Opozicionar je proglašen krivim jer je 2009. kao savetnik gubernatora Kirovske oblasti izvršio pritisak na tadašnjeg direktora drvnoprerađivačkog državnog preduzeća „Kirovles“ Vjačeslava Opaljeva da sklopi ugovor s privatnom firmom osuđenog Oficerova „Vjatska drvna kompanija“ (VDK) o prodaji 10 hiljada kubnih metara drvne građe po nižoj ceni. Time su, prema navodima presude, Navalni i Oficerov naneli štetu „Kirovlesu“ od 16,15 miliona rubalja, odnosno oko 400.000 evra.Opaljev je pre suđenja, koje je počelo u aprilu ove godine, priznao krivicu, dobio četiri godine uslovne kazne i na suđenju se pojavio kao svedok optužbe.Sudija Sergej Blinov je tokom čitanja presude, kojem je prisustvovao veliki broj novinara i predstavnika opozicije, rekao je da je sud utvrdio da je Navalni organizator zločina i pronevere velikih razmera.S druge strane, opozicionar tvrdi da su optužbe osveta za otkrivanje korupcije na visokom nivou i da je vlastima namera da ga uklone s političke scene.- Dobro, nemojte da vam nedostajem. A glavno, nemojte sedeti skrštenih ruku, žaba neće sama sići sa naftovoda - napisao je Navalni na Tviteru posle izricanja presude.Otkrio malverzacijeInače, Navalni, po zanimanju advokat, bio je član liberalne partije Jabloko, odakle je 2007. izbačen zbog nacionalističkih stavova. Kasnije je počeo da kupuje akcije u više poludržavnih preduzeća, kao što su naftna kompanija „Rosnjeft“ i energetski gigant „Gasprom“, u kojima se susreo s ljudima iz vlasti. S njima je došao u sukob kad je počeo na insistira na transparentnosti poslovanja i kad je počeo da razotkriva malverzacije. Na njegovom sajtu Rospil opisani su slučajevi korupcije širom Rusije.Posle parlamentarnih izbora u decembru 2011, kad je organizovao masovne antivladine proteste, našao se u središtu pažnje svetskih medija, među kojima su ga neki proglasili za jednog od najuticajnijih ljudi na svetu.

Ne prašta... Vladimir Putin
Ne prašta... Vladimir Putin

Izašao iz trke za prvog čoveka MoskveAleksej Navalni, koji se nedavno kandidovao za gradonačelnika Moskve, juče je posle presude povukao kandidaturu. Njegov predizborni štab je uoči presude saopštio da bi u slučaju osuđujuće presude bilo nemoguće voditi kampanju.Izbori za prvog čoveka ruske prestonice trebalo bi da se održe 8. septembra. Prema poslednjim istraživanjima Aleksej Navalni imao je najveće šanse da postane novi gradonačelnik Moskve.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track