GRČKA: Šojblea čuva 4.000 policajaca
Foto: Vikipedia

Zvanična poseta

GRČKA: Šojblea čuva 4.000 policajaca

Planeta -
Zbog posete nemačkog ministra finansija, grčka vlada je zabranila demonstracije u Atini nakon što je parlament usvojio nove mere štednje

ATINA - Više od 4.000 atinskih policijaca danas je na dužnosti zbog posete nemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea, a vlada je zabranila demonstracije u glavnom gradu pošto je parlament sinoć usvojio nove mere štednje.

Šojble treba da se sastane sa grčkim premijerom Antonisom Samarasom i drugim starijim zvaničnicima te zemlje na današnjoj dogoočekivanoj poseti Grčkoj - svojoj prvoj od početka krize u toj zemlji krajem 2009.

Grčki poslanici izglasali su noćas zakon koji predviđa otpuštanje ili premeštanje 12.500 zaposlenih u državnom sektoru, uglavnom nastavnika i opštinskih radnika. Zatvaranje radnih mesta u državnim službama zahtevaju međunarodni zajmodavci da bi odobrili novu tranšu pomoći od 6,8 milijardi evra, u okviru zajma od 240 milijardi evra.Vlada Grčke ima podršku 155 od 300 poslanika, ali je zakon usvojen tesno, pošto dva poslanika vladajuće koalicije nisu podržala suštinske članove zakona.

Zakonom je otvoren put za otpuštanje 15.000 radnika do kraja sledeće godine. Uoči glasanja u parlamentu o novim merama štednje, u Atini su se građani okupili na novom protestu, a 15. jula je zbog vladinih mera štednje održan generalni štrajk. Grčka od 2010. dobija kreditnu pomoć Međunarodnog monetarnog fonda i partnerskih zemalja evro zone kako bi uravnotežila javne finansije i otplatila državne dugove.

Dva najveća grčka sindikata ne planiraju proteste na današnji dan ali se očekuje da će zaposleni u javnom sektoru demonstrirati poslepodne.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track