DETROIT U STEČAJU: Pomoć Vašingtona neće stići!
Foto: Wikipedia

Bankrot

DETROIT U STEČAJU: Pomoć Vašingtona neće stići!

Planeta -
Da pomoć neće ni doći, naznačio je ovih dana potpredsednik Džo Bajden rečima da administracija ne zna šta bi sad mogla da uradi

DETROIT - Guverner Mičigena Rik Snajder izjavio je da neće tražiti državnu pomoć od američke vlade za spas Detroita, ocenivši da je bankrostvo neophodan put da se taj grad obnovi.

On je, gostujući na Si-Bi-Es televiziji, rekao da ni ne očekuje da vlada ponudi pomoć, ocenivši da rešenje nije da se samo ubaci novac za spas Detroita."Grad je 60 godina išao naniže i zato smatram da je sada došao trenutak da se kaže "dosta je bilo"", kazao je guverner. Jedino što Snajder namerava da zatraži od federalnih vlasti jeste pomoć za rušenje određenog broja zgrada, od 78.000 napuštenih objekata i kuća u Detroitu.

I gradonačelnik ovog grada Dejv Bing smatra da je veoma teško da se sada traži pomoć iz Vašingtona. Da pomoć neće ni doći, naznačio je ovih dana potpredsednik Džo Bajden rečima da administracija ne zna šta bi sad mogla da uradi, dok je iz Bele kuće rečeno da predsednik Barak Obama "prati situaciju", što se smatra elegantnom naznakom da Detroit ne treba da očekuje finansijsku asistenciju.

Detroit je pre tri dana podneo zahtev za proglašenje bankrotstva, čime je postao najveći grad u Sjedinjenim Američkim Državama koga čeka takva sudbina. Bankrot Detroita je rezultat dugogodišnjeg propadanja, smanjenja broja stanovnika i slabljenja industrije automobila koja je nekada bila okosnica razvoja grada.

Grad je u poslednjih 10 godina izgubio četvrt miliona stanovnika, i sada ima skoro dva i po puta manje nego pedesetih godina prošlog veka. Zahtev za proglašenje bankrotstva znači da većina gradskih službenika može da očekuje otkaze, uz prodaju imovine u vlasništvu grada, dok će osnovne usluge kao što je odnošenje smeća ili čišćenje snega biti smanjeno na mimimum. Tokom poslednje decenije, veliki broj pripadnika srednje klase, kao i veliki broj preduzetnika, napustio je Detroit, odnoseći na taj način i poslove koji su ranije postojali. Budžetski deficit Detroita iznosi više od 380 miliona dolara, dok je dugoročni dug veći od 18 milijardi dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track