Papa osudio novac i moć kao prolazne idole
Foto: Rojter

Poglavar rimokatoličke crkve u Brazilu

Papa osudio novac i moć kao prolazne idole

Planeta -
Papa Franja služio je danas misu u najvećem brazilskom svetilištu, prvu na tlu rodne Latinske Amerike, nakon čega je, obraćajući se vernicima, osudio "prolazne idole" kao što su novac i moć

SAO PAOLO - Papa Franja služio je danas misu u najvećem brazilskom svetilištu, prvu na tlu rodne Latinske Amerike, nakon čega je, obraćajući se vernicima, osudio "prolazne idole" kao što su novac i moć.

Papa je u ponedeljak doputovao u sedmodnevnu posetu Brazilu povodom Svetskog dana mladih, što je njegovo prvo prekomorsko putovanje otkad je postao poglavar katoličke crkve. Na hiljade vernika danas ga je sačekalo ispred Nacionalnog svetilišta Gospe od Apareside u državi Sao Paolo.

Nakon mise, papa je apelovao na pastore, roditelje i vaspitače da "prenesu mladim ljudima vrednosti koje će im pomoći da izgrade pravedniju i ujedinjeniju nacijuu i svet".

"Istina je da danas, u izvesnoj meri, sve, pa i naše mlade ljude privlače mnogi idoli koji zamenjuju Boga i naizgled nude nadu: novac, uspeh, moć, zadovoljstvo", rekao je on i dodao da osećaj usamljenosti i praznine "u srcima mlade ljude tera da potraže zadovoljstvo u prolaznim idolima.

"U svom srcu uvek treba da znate da je Bog uz vas, da vas nikad ne napušta. Nemojte gubiti nadu", poručio je papa.

Papa Franja stigao je u rodnu Južnu Ameriku u teškom trenutku za katoličku crkvu na ovom kontinentu - zbog širenja sekularizma i zbog toga što joj rivalske crkve sve više preotimaju vernike. Prema jednoj skorašnjoj anketi, samo 57 odsto Brazilaca, starosti od 16 godina pa naviše, sebe smatra katolicima, što je najniži ikad zabeležen procenat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track