GLOBALNO ZAGREVANJE: Amerika će nestati pod vodom

Preti kataklizma

GLOBALNO ZAGREVANJE: Amerika će nestati pod vodom

Planeta -
Najnovija studija pokazuje da će u bliskoj budućnosti zbog porasta nivoa okeana usled topljenja leda sa Arktika biti potopljeni Njujork, Majami i Boston, a zatim još 1.700 mesta

VAŠINGTON - Malo je izgleda za spas.Posledice globalnog zagrevanja biće mnogo strašnije nego što se dosad verovalo.To je potvrdila najnovija studija objavljena u Zborniku radova Nacionalne akademije nauka SAD, prema kojoj će zbog drastičnog porasta nivoa okeana i mora usled topljenja naslaga leda na Arktiku pod vodom nestati čak 1.700 američkih gradova, uključujući i metropole poput Njujorka, Majamija i Bostona.Na udaru istočna obalaNovo istraživanje s kataklizmičnim predviđanjima objavljeno je samo nekoliko dana nakon što se pojavila vest da su stanovnici sela Kivalina na ostrvu koje pripada Aljasci primorani da se isele jer će ono u narednih deset godina biti potpuno potopljeno. Oni su svakako prve žrtve globalnog zagrevanja, ali izgleda da će ih u ne tako dalekoj budućnosti biti mnogo više.Prvi na udaru vode od gradova u SAD biće oni koji se nalaze na samoj obali. Procenjuje se da će prvo biti potopljen Njujork, a da će ubrzo nakon toga okean početi da se širi preko država Kalifornije, Floride, Luizijane, Severne Karoline i Teksasa. Podaci pokazuju da će sigurno nestati 25 odsto njihove teritorije, ali posledice bi mogle da budu i teže.Nema rešenja- I ako bismo odmah sutra potpuno zaustavili emisiju štetnih gasova u atmosferu, pre svega ugljen-dioksida, Fort Loderdejl, Majami Gardens, Hoboken i Nju Džersi bi se svakako jednog dana u bliskoj budućnosti našli pod vodom. Topljenje leda je proces koji je već započeo i zato ga je sada teško zaustaviti - objasnio je vođa studije Bendžamin Straus i dodao da stotine američkih gradova svakako više ne može da pobegne od najgore sudbine, a da njihov broj i dalje ubrzano raste.Prema njegovim rečima, izračunato je da ukoliko se zagađivanje bude nastavilo dosadašnjim tempom, nivo mora mogao bi da raste čak 30 centimetara na svakih deset godina. S druge strane, ako ljudi smanje emisiju štetnih gasova, prosek porasta nivoa vode mogao bi da se smanji sa sedam na dva metra, ali tek do 2100.

Straus: Ne bi pomoglo i ako bismo odmah sutra zaustavili emisiju štetnih gasova
Straus: Ne bi pomoglo i ako bismo odmah sutra zaustavili emisiju štetnih gasova

Švajcarci grade klimu za glečereŠvajcarci su osmislili kako da sačuvaju svoje glečere na Visokim Alpima, koji se ubrzano tope zbog sve toplijeg vremena i sve viših temperatura usled klimatskih promena. Naime, oni su odlučili da za njih izgrade posebne klima-uređaje koji bi ih održavali i sprečavali stvaranje lavina opasnih za stanovnike dolina. Takvo rešenje pomoglo bi im da sačuvaju turističke kapacitete, koji bi nastali ukoliko na planinskim vencima ne bi bilo snega i leda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track