Radmanović: Nema ratifikacije, jer je nepovoljna granica na Uni!

Ugovor sa Hrvatskom

Radmanović: Nema ratifikacije, jer je nepovoljna granica na Uni!

Planeta -
Taj ugovor nije dobar za Republiku Srpsku, s obzirom da je nepovoljno rešena granica na reci Uni, rekao je Radmanović

BANJALUKA - Srpski član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović poručio je danas da BiH neće ratifikovati Ugovor o granici sa Hrvatskom, jer nije dobar za Republiku Srpsku pošto je nepovoljno rešena granica na reci Uni."Pre 10 meseci rekao sam predsedniku Hrvatske Ivu Josipoviću da BiH neće ratifikovati taj ugovor. To kažem i danas, jer taj ugovor nije dobar za Republiku Srpsku, s obzirom da je nepovoljno rešena granica na reci Uni", rekao je Radmanović na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je naveo da bi za BiH trebalo da bude zabrinjavajuća izjava hrvatskog premijera Zorana Milanovića, koji je rekao da Zagreb "nema sagovornika u BiH" za ratifikaciju Ugovora o granici.Radmanović je podsetio da su Ugovor o granici mimo zvaničnih procedura i potuno nelegalno 1999. godine potpisali tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman i predsedavajući Predsedništva BiH Alija Izetbegović. "Taj ugovor nikada nije ratifkovan, a Hrvatska je prošle godine pokrenula to pitanje, na šta je BiH adekvatno reagovala. Podsećam, za pokretanje procedure, za usvajanje i ratifikaciju međunarodnih ugovora nadležno je jedino Predsedništvo BiH. O tome mora da se razgovara sa Predsedništvom", naglasio je srpski član Predsedništva BiH.

Oni ministri iz BiH, upozorava Radmanović, koji pričaju o mostu za Pelješac i o koridoru preko BiH, to čine potpuno neovlašćeno, čime zbunjuju javnost u BiH i kvare odnose sa susedima.

"Tu mislim na ministra transporta i komunikacija BiH Damira Hadžića, koji mora znati da kao ministar ne može odlučivati o tome ko može prolaziti kroz koridor preko BiH, već je to pitanje za organe BiH", precizirao je Radmanović i istakao je važno da BiH ima dobre odnose sa Hrvatskom.

Srpski član Predsedništva BiH podsetio je da BiH ni sa Crnom Gorom i Srbijom nema potpisan ugovor o granici, što bi trebalo da bude u fokusu narednih diplomatskih inicijativa BiH.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track