ZAPAD POZIVA NA RAT: Silom treba skinuti Asada

Na pomolu vojna intervencija u Siriji

ZAPAD POZIVA NA RAT: Silom treba skinuti Asada

Planeta -
Francuska, Turska i Britanija pozivaju na upotrebu sile ukoliko se potvrdi da je režim u Damasku koristio hemijsko oružje i ubio 1.300 civila

PARIZ - Sledi intervencija kao u Libiji.Francuska, Britanija i Turska traže upotrebu sile protiv režima sirijskog predsednika Bašara el Asada, protiv kojeg se pobunjenici u njegovoj zemlji bore više od dve godine. Zapadni zvaničnici tražili su da međunarodna zajednica što pre reaguje posle neuspeha članica Saveta bezbednosti UN da se dogovore o pokretanju istrage povodom tvrdnji sirijske opozicije da je režim u Damasku upotrebio hemijsko oružje i ubio 1.300 ljudi.Šef francuske diplomatije Loran Fabijus u intervjuu televiziji BFM rekao je da će međunarodna zajednica morati da primeni silu u Siriji, ali da nema govora o tome da će na teren poslati vojne trupe.- U slučaju izostanka reakcije Saveta bezbednosti, odluke moraju biti donete na drugačiji način. Kako? Neću ići dalje - naveo je Fabijus.Bez kopnenih trupaBudući da je negirao mogućnost slanja kopnenih trupa u Siriju, veruje se da je mislio na uvođenje zone zabrane leta, poput taktike koja je korišćena u Libiji.Za upotrebu sile u Siriji zalaže se i šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu.- Veliki broj crvenih linija je pređen, a Savet bezbednosti ne može da donese odluku o tome šta da radi - izjavio je Davutoglu.I Britanija, iako ima malo blaži stav, takođe se zalaže za vojnu intervenciju.- Verujemo da je političko rešenje najbolje za zaustavljanje krvoprolića u Siriji, ali smo mnogo puta dosad ponovili da ne isključujemo nijednu opciju kad je u pitanju čuvanje nevinih života u Siriji - navedeno je u saopštenju Forin ofisa.Za razliku od ostalih zemalja koje traže istragu, Izrael je siguran da je sirijski režim iskoristio oružje za masovno uništenje. - U Siriji režim je koristio hemijsko oružje, i to nije prvi put. To je borba na život i smrt između režima koji se zasniva na manjini alavita i različitoj opoziciji sastavljenoj od sunitskih muslimana, nekih članova Muslimanskog bratstva i drugih povezanih s Al Kaidom - rekao je izraelski ministar odbrane Moša Jalon. On, međutim, ne vidi kraj borbi, čak i u slučaju Asadovog pada.Rusija i Kina blokirajuOstale zemlje u svetu uglavnom traže hitnu istragu o tome šta se dogodilo pre dva dana u okolini Damaska.Inače, SB UN saopštio je da je neophodno pojasniti izveštaje o napadu hemijskim oružjem, ali nije zatražio sprovođenje istrage u koji bi učestvovali istražitelji UN koji se trenutno nalaze u Siriji. Prema navodima diplomata UN, Rusija i Kina usprotivile su se formulaciji kojom bi se zahtevala istraga UN.

Nismo koristili hemijsko oružjeRežim u Damasku uporno negira da je koristio oružje za masovno uništenje i optužuje pobunjenike da su celu priču izmislili kako bi izazvali reakciju međunarodne zajednice. Visoki zvaničnik sirijskih snaga bezbednosti ocenio je da bi upotreba takvog oružja bila političko samoubistvo, imajući u vidu da se na terenu nalaze stručnjaci UN za hemijsko oružje. On je dodao da je cilj tih napada da ugroze rad ekspertskog tima i da „zamute vodu“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track