PAŽNJA: Može vas pozvati lično papa Franja!
Foto: Rojter

Halo, Vatikan ovde

PAŽNJA: Može vas pozvati lično papa Franja!

Planeta -
Papa Franja posebno voli da telefonira na staromodni način, koristeći fiksne telefone, i lično birajući broj, često iznenađujući sagovornike prostim: "Ovde papa"

VATIKAN - Oni koji šalju lične poruke rimokatoličkom poglavaru neka budu na oprezu - papa Franja bi mogao da im odgovori ili da ih pozove telefonom!

Papa Franja je već očarao mase širom sveta svojim ležernim stilom, jednostavnošću i smislom za humor, a mnogi ljudi su primili sasvim neočekivano telefonski poziv od pape, pošto su mu pisali ili preživeli neku ličnu tragediju. Posle takvog drugog slučajnog telefonskog poziva pape ove nedelje, vodeći italijanski list Korijere dela Sera (Corriere della Sera) ponudio je danas smernice za srećnike koje će Franja pozvati, predlažući načine na koje mogu da počnu razgovor ili šta ne bi trebalo nikako da spominju.

Na vrhu liste piše: Budite spremni, posebno ako vam zazvoni fiksni telefon. Papa Franja (76) posebno voli da telefonira na staromodni način, koristeći fiksne telefone, i lično birajući broj, često iznenađujući sagovornike prostim: "Ovde papa".

Pošto je došao na čelo Vatikana u martu, papa je lično pozvao novine u Buenos Ajresu kako bi otkazao pretpatu, kao i svog obućara da mu kaže da se ne zamara pravljenjem crvenih papskih kožnih mokasina, već da nastavi da za njega pravi uobičajene crne ortopedske cipele. Recepcionar u sedištu Jezuita u Rimu pomislio je da se neko šali sa njim kada ga je Franja pozvao dva dana pošto je postao papa da traži starešinu Jezuita. Franja je od tada pozvao telefonom jednog Italijana čiji brat je ubijen, kao i Kolumbijku koja radi u Rimu, kako bi joj zahvalio na knjizi koju mu je poslala.

Jedan od kolumnista Korijera Bepe Severnjini ponudio je u svom tekstu neke savete onima koje papa kojim slučajem pozove: - Prvo slušajte, pa onda pričajte, i ako razgovor dozvoli, pitajte Franju koji je lud za fudbalom o nedavnoj prijateljskoj utakmici između Italije i Argentine. - Uvek ga pitajte kako je njegov prethodnik Benedikt Šesnaesti.

"To će ga usrećiti", primetio je Sovernjini. Franja pravi česte aluzije na svog 86-godišnjeg prethodnika koji se povukao sa papske funkcije. - Izbegavajte nezgodne teme, poput vatikanske politike ili skandala. - Nemojte mu tražiti nikakve usluge. Severnjini takođe savetuje ljude da ne brinu šta će da kažu, i da ne preteruju sa "veličanstveni". "Samo budite prirodni. Da je hteo da se dosađuje, pozvao bi nekog ministra vlade", napisao je Severnjini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track