TEŽAK UDARAC KAMERONU: Britanski parlament protiv vojne akcije u Siriji

Neočekivana odluka britanskih poslanika

TEŽAK UDARAC KAMERONU: Britanski parlament protiv vojne akcije u Siriji

Planeta -
Predlog britanskog premijera Dejvida Kamerona odbačen je sa 285 glasova protiv i 272 glasa za

LONDON - Britanski poslanici odbacili su vladin predlog o mogućoj vojnoj akciji protiv režima sirijskog predsednika Bašara al-Asada.

Predlog britanskog premijera Dejvida Kamerona odbačen je sa 285 glasova protiv i 272 glasa za, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Britanski premijer je, posle glasanja, izjavio da je jasno da parlament ne želi akciju i da će "vlada delovati u skladu s tim".

Ovim se praktično odbacuje britansko učešće u bilo kakvom napadu koje bi predvodile SAD protiv Asadovog režima.

Odluka britanskih parlamentaraca dolazi kao udarac autoritetu Kamerona koji je već ublažio dokument kojim se predlaže vojna akcija u Siriji, kao odgovor na zahteve opozicione laburističke stranke da se pruži više dokaza o odgovornosti Asada za upotrebu hemijskog oružja, naveo je BBC.

Neočekivano, poslanici su odbacili predlog vlade za podršku vojnoj akciji u Siriji, ukoliko joj budu išli u prilog dokazi inspektora Ujedinjenih nacija za naoružanje, koji na terenu istražuju navode da je Asadov režim korištio hemijsko oružje protiv civila.

Američki predsedik Barak Obama će postupati u najboljem interesu SAD po pitanju Sirije, uprkos odluci britanskog parlamenta da odbaci vojnu akciju u toj državi, saopštili su američki zvaničici.

"Videli smo noćas rezultat glasanja parlamenta u Ujedinjenom kraljevstvu", rekla je portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Kejtlin Hajden.

"Kao što smo rekli, odluka predsednika Obame biće vođena onim što je u najboljem interesu Sjedinjenih Država. On veruje da su u pitanju suštinski interesi za Sjedinjene Države i da zemlje koje krše međunarodne norme u pogledu hemijskog oružja treba da odgovaraju", naglasila je Hajden.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track