Gornja Maoča: Vehabije se kriju od popisivača

Lažiraju brojnost

Gornja Maoča: Vehabije se kriju od popisivača

Planeta -
Cilj je da se prikaže mnogo manji broj vehabija od stvarnog broja stanovnika Gornje Maoče, a mnoge vehabije strahuju i od mogućih kontrola za vreme popisa

GORNJA MAOČA - Prema nezvaničnim informacijama, vođe vehabija u Gornjoj Maoči dobile su instrukcije da pre početka popisa većina stanovnika tog sela bude privremeno iseljena dok popis traje.

Cilj je da se prikaže mnogo manji broj vehabija od stvarnog broja stanovnika Gornje Maoče, a mnoge vehabije strahuju i od mogućih kontrola za vreme popisa.Popis stanovnika, domaćinstava i stambenih objekata u vehabijskoj zajednici u Gornjoj Maoči kod Srebrenika izvršiće jedan od pripadnika te zajednice, koji se nalazi na listi popisivača opštinske popisne komisije.Predsednik popisne komisije u Srebreniku Jasmin Bjelić kaže da se jedan stanovnik Gornje Maoče prijavio na javni poziv za popisivače i da će on najverovatnije biti i izabran za taj posao.

"Još nije završen raspored ko će gde popisivati, ali prema sugestijama Agencije za statistiku, bilo bi logično da popisivači budu angažovani u mestima iz kojih dolaze zbog poznavanja terena", kaže Bjelić.

Odgovarajući na pitanje da li će taj stanovnik Gornje Maoče sam obavljati popis u toj vehabijskoj zajednici, Bjelić kaže da je propisano da na jednog popisivača dolazi maksimalno 100 domaćinstava.

"Ne znam koliko u Gornjoj Maoči ima domaćinstava i ne znam da li će prijavljeni iz tog mesta popis vršiti sam ili će mu neko biti pridodat", kaže Bjelić.Izbor vehabije za popisivača u Gornjoj Maoči ide u prilog tvrdnjama da je to selo zabranjena zona u koju nitko ne želi da uđe, pa čak ni policija, osim u akcijama u kojima je naoružana dugim cijevima.Član Zajedničke komisije za obranu i sigurnost parlamenta BiH Staša Košarac smatra da se izborom vehabije za popisivača želi prikriti realno stanje u Gornjoj Maoči koja je definitivno veliki sigurnosni problem.On je naveo da se i dalje želi sistemski prikriti stanje iako su sigurnosne agencije iznele u javnost podatke koji su signal da treba naći način za rešenje pitanja Gornje Maoče i drugih sličnih žarišta."Veliku odgovornost snosi i vlast u Srebreniku koja je direktno odgovorna za izbor popisivača. Treba ispitati kako je vođen proces izbora popisivača u toj opštini. Ovaj slučaj je dokaz da postoji nit između bošnjačke politike i pojava kao što je islamski radikalizam u Gornjoj Maoči", zaključio je Košarac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track