VELIKA BRITANIJA PRIZNALA: Siriji smo prodavali hemijsko oružje!

Skanadal u Londonu

VELIKA BRITANIJA PRIZNALA: Siriji smo prodavali hemijsko oružje!

Planeta -
Od jula 2004. do maja 2010. godine, britanska vlada izdala pet licenci za dve kompanije, za izvoz natrijum fluorida u Siriju, supstance koja se koristi za proizvodnju sarina

DAMASK - Britanski list "Dejli mejl" objavio je danas da su kompanije u Velikoj Britaniji prodavale Siriji hemijske supstance, koje su mogle da budu upotrebljene za proizvodnju smrtonosnog nervnog gasa, od kojeg je, u napadu u Damasku, prema tvrdnjama Vašingtona, umrlo više od 1.400 ljudi.

List navodi da je, od jula 2004. do maja 2010. godine, britanska vlada izdala pet licenci za dve kompanije, za izvoz natrijum fluorida u Siriju, supstance koja se koristi za proizvodnju sarina.

Vlada Velike Britanije sinoć je prvi put priznala da je dostavljala hemikalije Siriji, što je jasno kršenje međunarodnog protokola o trgovini opasnim supstancama.

Isporuka natrijum fluorida obavljena je u vreme kada je sirijski predsednik Bašar al-Asad optuživan da prikuplja hemijsko oružje, što je izazvalo međunarodnu krizu.

Firme iz Velike Britanije tvrde da su prodavale hemijske supstance kozmetičkim firmama i da je to bilo legalno, dok obaveštajne službe sumnjaju da ih je Asadov režim koristio za proizvodnju hemijskog oružja.

"Ono što je Dejli mejl otkrio je veoma uznemiravajuće. Ni u jednom trenutku nismo smeli da dozvolimo da Asadov režim nabavi tu supstancu", rekao je Tomas Doerti, član Komiteta britanskog parlamenta za kontrolu trgovine oružjem.

Doerti je dodao i da vlada sada treba da "odgovori na neka veoma ozbiljna pitanja"."Dejli mejl" je objavio i saopštenje lidera sirijskih pobunjenika da su neki od povređenih u napadu hemijskim oružjem u Damasku, u kome je, prema tvrdnjama Vašingtona, poginulo više od 1.400 ljudi, otputovali u Veliku Britaniju na tajno lečenje i ispitivanje.

Predsednik Nacionalne koalicije za sirijsku revoluciju Ahmad Asi al-Džarba rekao je da se jedan broj povređenih nalazi u Velikoj Britaniji i da je u njihovim telima pronađen optrovni gas sarin.

Stručnjaci iz britanske laboratorije u Porton Daunu ranije su, kako tvrde, ustanovili da je sarin korišćen u napadu u predgrađu Damaska 21. avgusta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track