Picula: Odluka o mehanizmu za uvođenje viza završiće na sudu
Foto: Rojters

Poruka hrvatskog poslanika u EP

Picula: Odluka o mehanizmu za uvođenje viza završiće na sudu

Planeta -
Odluka o uvođenju mehanizma koji zemljama EU dozvoljava suspenziju bezviznog režima kada je to neophodno, uskoro bi mogla da se nađe na sudu, smatra hrvatski poslanik u EP

STRAZBUR, SARAJEVO - Odluka o uvođenju mehanizma koji zemljama EU dozvoljava suspenziju bezviznog režima kada je to neophodno, uskoro bi mogla da se nađe na sudu, smatra hrvatski poslanik u Evropskom parlamentu Tonino Picula, ali i tvrdi da posledica ovakve odluke ne bi trebalo da bude izolacija zapadnog Balkana.

Evropski parlament je odluku o uvođenju mehanizma za suspenziju bezviznog režima danas doneo, a izglasana odluka omogućava da se privremeno uvedu vize zemljama iz kojih dolazi povećan broj azilanata.

"Mnogi upozoravaju da će se odluka koju je EP većinom glasova utvrdio vrlo brzo naći na sudu, odnosno da je Evropska komisija skeptična prema legalnosti odluke s obzirom da ona predstavlja ugrožavanje određenih članova Lisabonskog sporazuma", kazao je Picula.

Prema njegovim rečima, "dosta ozbiljni komentatori tvrde da će se vrlo brzo opet ova materija naći na usaglašavanju u EP".

Picula je ocenio i da donošenje ovakve odluke znači da je ovog trenutka EU podeljena unutar sebe na zemlje koje ne bi htele nekim novim postupanjima vezanim za bezvizni režim da ugroze evroatlanski ili evropski put dobrog dela zemalja zapadnog Balkana.S druge strane su, kako kaže, zemlje koje u ovom trenutku žele da pojačaju, pre svega nacionalnu, ali i multilateralnu kontrolu nad povećanim prilivom azilanata u zemlje EU.

"Jedan broj evropskih zemalja je uvek osetljiv na povećan broj azilanata, a pogotovo u poslednje vreme. Došlo je do jedne vrlo ozbiljne polemike unutar EP nakon predloga ove rezolucije koja je danas izglasana, ali, naglašavam, to nije njen konačan put", dodao je Picula.

Poslanica EP Tanja Fajon zatražila je da se glasanje odloži, nazvavši predlog mehanizma "ilegalnim" jer ograničava prava parlamenta. Njen predlog je odbijen, a mehanizam je potom izglasan.U Sarajevu je Bakir Dautbašić, šef Monitoring tima za praćenje bezviznog režima pri Ministarstvu bezbednosti BiH, ocenio da usvojeni Predlog ne treba da zabrinjava stanovnike Bosne i Hercegovine,i da bezvizni režim za građane BiH nije ugrožen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track