Poslanicima delili majice protiv ćirilice u Vukovaru
Foto: Fonet

Poslanicima delili majice protiv ćirilice u Vukovaru

Planeta -
Prvog dana jesenjeg zasedanja Sabora, Vukovarci su ispred zgrade parlamenta anketirali poslanike da li su za uvođenje ćirličnih natpisa i za promenu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji to omogućava

ZAGREB - Dvadesetak članova "Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara" i zagrebačkih branitelja delilo je danas poslanicima ispred hrvatskog Sabora majice s natpisom "Stop ćirilici u Vukovaru".

Prvog dana jesenjeg zasedanja Sabora, oni su ispred zgrade parlamenta anketirali poslanike da li su za uvođenje ćirličnih natpisa u Vukovaru i za promenu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji to omogućava.

Uz zastupnike, članovi "Štaba" su o tome pitali i ministre koji danas u Saboru odgovaraju na poslanička pitanja. Ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić rekla je da je uvek za razgovor, ali da članovi Štaba i njoj treba da daju priliku da kaže šta misli.

I drugi ministri su uglavnom isticali da su za dijalog, ali i za poštovanje zakona. Pored ratnih veterana prošao je i premijer Zoran Milanović i rukovao se s nekima. Milanović takođe učestvuje u "aktuelnom prepodnevu" tokom kojeg poslanici članovima vlade postavljaju pitanja.

Predstavnik "Štaba" Vlado Iljkić rekao je novinarima da će privremeno biti obustavljene akcije protiv ćiriličnih natpisa u Vukovaru jer će pokušati da pridobiju poslanike da iniciraju sednicu Sabora na kojoj bi se raspravljalo o proglašenju Vukovara za "grad posebnog pijeteta" koji bi bio izuzet od obaveze postavljanja dvojezičnih natpisa. Braniteljska udruženja Zagreba najavila su akcije podrške Vukovaru u sklopu kojih će, kako su rekli, na ulaz u zgradu u kojoj stanuje premijer Zoran Milanović, postaviti tablu s ćiriličnim natpisom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track